Mainos

Etelämanner ylitettiin katumaasturilla – ratissa legendaarisen naparetkeilijän lapsenlapsenlapsi

Brittimies teki mahdottomasta mahdollista ja ajoi Etelämantereen halki lähes alkuperäisessä kunnossa olevalla katumaasturilla.

Brittiläinen teknologiayrittäjä Patrick Bergel on historian ensimmäinen ihminen, joka on ajanut maailman kylmimmän ja kuivimman mantereen läpi henkilöautolla.

30 päivän ja 5 800 kilometrin suoritus tehtiin Hyundain lähes muokkaamattomalla Santa Fe -katumaasturilla viime joulukuussa. Autoon oli ainoastaan sovitettu valtavat matalapainerenkaat.

– Kun ajat keskellä täysin valkoista maailmaa, alat hallusinoida, nähdä asioita, joita ei ole olemassakaan. Aivomme usein huijasivat meitä, ja luulimme ajavamme ylämäkeen, vaikka ajoimme alamäkeen, Bergel kuvailee matkan haasteita.

Retkikunnan saavutuksesta vieläkin hienomman tekee se, että Bergelin isoisoisä oli maailmankuulu naparetkeilijä Sir Ernest Shackleton.

– En ole mikään tutkimusmatkailija, viihdyn sisätiloissa, Bergel kertoo.

Bergel hehkuttaa myös yhteyttä, jonka hän tunsi nyt jo edesmenneen isoisoisänsä kanssa, joka yritti Etelämantereen ylittämistä oman retkikuntansa kanssa noin sata vuotta sitten.

– Se, mitä me teimme oli tuhat kertaa helpompaa kuin se, mitä he tekivät. Suorituksia ei voi edes vertailla, Bergel kertoo.

Retkikunnan johtaja Gisli Jónsson kertoo, että myös epäilijöitä heidän matkaansa kohtaan löytyi.

– Ihmiset, joilla on kokemusta Etelämantereesta, tietävät, mitä se tekee mekaanisille laitteille. Periaatteessa kaikki mahdollinen hajoaa käsiin, Jónsson kertoo.

Lämpimän New Mexicon pääkaupungista nimensä saanut Santa Fe kuitenkin selviytyi reissusta kunnialla.

– He eivät voineet uskoa, että teimme sen!

Lähde: Hyundai

***

1:14

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.