Mainos

Etelä-Korea tarjoaa korkean tason neuvotteluita Pohjois-Korealle – Pohjoisen joukkue mahdollisesti olympiakisoihin

Etelä-Korean hallituksen yhdistymisministeri Cho Myong-gyon ehdotti tänään korkean tason neuvotteluita Pohjois-Korealle.

Neuvottelut olisi tarkoitus käydä ensi viikon tiistaina Panmunjomin kylässä maiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä. Neuvottelutarjous seuraa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin uudenvuodenpuhetta, jossa hän ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan Etelä-Korean kanssa.

Neuvotteluissa on tarkoitus käsitellä ainakin Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa ja maan joukkueen osallistumista helmikuun talviolympiakisoihin. Kisat järjestetään Etelä-Korean Pyeonchangissa 9.2. alkaen. Kisa-alue on vain noin sadan kilometrin päässä Pohjois-Korean rajasta.

Kim Jong-Un sanoi uudenvuodenpuheessaan olevansa valmis vuoropuheluun Etelä-Korean kanssa. Kim piti myös mahdollisena Pohjois-Korean urheilijoiden osallistumista olympiakisoihin.

Hän toisti puheessaan Pohjois-Korean aseman ydinasevaltana. Hänen mukaansa Pohjois-Korea on ”rauhaarakastava ja vastuullinen ydinasevalta”. Kim sanoi ydinaseiden laukaisunapin olevan hänen työpöydällään. Hän sanoi kuitenkin, että Pohjois-Korea käyttää ydinaseita vain, jos maata uhataan.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kehotti maansa hallitusta nopeisiin toimiin Pohjois-Korean saamiseksi olympiakisoihin. Hän sanoi jo viime kuussa, että Pohjois-Korean osallistuminen Pyenonchangin kisoihin takaisi kisojen turvallisuuden. Hän ehdotti myös Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen sotaharjoitusten lykkäämistä kisojen jälkeiseen aikaan jännityksen liennyttämiseksi.

Moon valittiin toukokuussa Etelä-Korean presidentiksi. Hänen tärkein vaalilupauksensa oli neuvotteluihin pyrkiminen Pohjois-Korean kanssa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.