Etelä-Afrikan keittiö on makujen juhlaa

Yksi vuoden kuumimmista ruokatrendeistä on Etelä-Afrikan keittiö. Vuoden 2010 Jalkapallon maailmanmestaruudesta mitellään kesäkuussa Etelä-Afrikassa. MM-kisahuuma näkyy kiinnostuksena maan kulttuuria – ja erityisesti ruokaa kohtaan.

Eteläafrikkalaisessa ruokakulttuurissa yhdistyvät maan värikäs historia sekä uusimmat ruokatrendit. Ruoka on maukas sekoitus hollantilaisia, englantilaisia, malesialaisia ja intialaisia makuja. Maassa on runsaasti kotimaisia raaka-aineita ja karjaa kasvatetaan laajalti.

Kuidu, bredie ja muut eksoottiset erikoisuudet

Bredie (paistettu ja haudutettu lampaanliha vihanneksilla), suolaveden ravut ja bobotie (liha-curryruoka) ovat paikallisia erikoisuuksia.

Etelä-Afrikan braai eli grillauskulttuuri on vertaansa vailla. Liha, kala, kana, perunat ja sipulit valmistetaan herkulliseksi hiilien päällä. Melkein jokaisesta esikaupungista löytyy yhteinen grillauspaikka.

Rannikolla pyydetään paljon kalaa ja äyriäisiä, sisämaassa taas metsästetään riistaa. Herkkuihin lukeutuvat kudu, impala, hyppyantilooppi, krokotiili ja strutsi.

Erilaisia kasviksia kerätään luonnosta ja kasvatetaan kasvimailla. Tärkein vilja on maissi, josta valmistetaan useimmiten puuroa. Myös hirssiä, durraa ja vehnää viljellään monin paikoin. Kasviksista tärkeimmät ovat juurikasvit sekä vihreät lehtivihannekset.

Hyppyantilooppia ananaskastikkeella

1 kg hyppyantiloopin fileetä
suolaa

Puhdista fileestä kalvot ja suolaa lihan pinta kevyesti. Sivele pinnat öljyllä. Grillaa fileet nopeasti puolikypsiksi. Aikaa kuluu viidestä kymmeneen minuuttia.

Ananassalsakastike:
1 dl ananasmurskaa
1 dl sweet chili- kastiketta
1 dl appelsiinimehua
½ dl soijakastiketta
2-3 valkosipulinkynttä
½ chiliä
suolaa

Pilko valkosipuli ja chili ja sekoita ainekset keskenään. Anna maustua hetken aikaa. Tarjoa salsa antiloopin lisäkkeenä.

Mausteinen bobotie

1 iso sipuli
1 iso omena
1 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
1-2 rkl öljyä
2 rkl currya
400 g naudan paistijauhelihaa
2 tl timjamia
1 1/2 tl rakuunaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl sitruunanmehua
1/2 dl mantelilastuja

Pinnalle:
2 kananmunaa
3 dl maitoa
4 laakerinlehteä

Silppua sipuli ja kuutioi omena. Sekoita maito ja korppujauhot. Anna turvota.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Siirrä pannu syrjään ja sekoita öljyyn curry. Lisää sipuli ja siirrä pannu takaisin levylle. Kuullota sipuli ja sekoita joukkoon omenakuutiot. Kaada seos kulhoon korppujauhoseoksenjoukkoon.

Ruskista jauheliha ja lisää korppujauhoseoksen joukkoon. Mausta timjamilla, rakuunalla, suolalla, sitruunanmehulla ja mantelilastuilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan.

Sekoita keskenään munat ja maito ja kaada seos vuokaan. Asettele laakerinlehdet koristeeksi. Paista 175-asteessa 40-50 minuuttia. Kokeile, että munamaito on hyytynyt. Tarjoa perunoiden ja tomaattisen vihreän salaatin kanssa.

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat