Etätyö sai rinnalleen etätetin, jotta korona-ajan koululaisetkin pääsevät työharjoitteluun: "Loistavia tuloksia", vaikka yksi asia harmittaa

1:56
Työelämään voi nykyään tutustua etä-TETissä.

Koululaisten on entistä vaikeampi löytää tet-harjoittelupaikkoja, sillä korona on sulkenut monen firman ovet työelämään tutustujilta. Talous ja nuoret TAT, joka on tet-harjoittelun takana alunperinkin, alkoi kehittää etäTET-mallia.

– Etänä voi tehdä hyvin monenlaista nuorten kanssa. Esimerkiksi meillä he tekivät duunikoutsin somemainontaa etänä kodeissaan, kertoo Talous ja nuoret TAT:n kumppanuuspäällikkö Riikka Lehtinen 

EtäTET-harjoittelua on testattu myös Nordeassa.

– Olemme saaneet loistavia tuloksia tettiläisten kanssa. Me teemme tettiläisten kanssa aina oikean projektin tiiminä ja se toimii hyvin myös etänä, sanoo Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo K. Kuusela.

Nordean campuksella Helsingin Vallilassa neuvotteluhuoneen valkokankaalla näkyy koko joukko nuoria, kukin kotonaan, mutta keskustelu käy vilkkaana. Aiemmin on tutustuttu finanssialaan yleisesti.

– Finanssialalla on yllättävän monia ammatteja, sanoo yksi tettiläinen.

– On tämä kyllä mielenkiintoista, jatkaa toinen.

Tosin keskustelu käydään englanniksi, sillä tämän tet-ryhmän jäsenten äidinkieli ei ole suomi.

Sekä Nordeassa että TATissa arvioidaan etäTETin jäävän pysyväksi kohtaamismalliksi koulun ja työelämän välillä, vaikka se onkin syntynyt koronan luoman pakon edessä.

Ei tarvitse matkustaa

Yksi tettiläisistä on Joel Sam Johnson. Hän osallistuu tet-harjoitteluun kotinsa keittiönpöydän ääressä. 

– Olen saanut paljon uutta tietoa finanssisektorista, pankkialasta ja yrittäjyydestä. Tämä kaikki on ollut hyvin informatiivistä.

Tämän tet-ryhmän työ koskeekin nimenomaan yrittäjyyttä. EtäTET sopii Johnsonille hyvin.

– Ei tarvitse matkustaa, mikä on minusta hyvä, sanoo Johnson.

– Negatiivista taas on se, että sosiaalista vuorovaikutusta ei ole.

Viikon kestävä etäTET on alkanut vain muutamia tunteja aiemmin, mutta jo lyhyen kokemuksen perusteella Johnson on valmis harkitsemaan finanssisektoria tulevaisuutensa alana.

– Ehkä kyllä, juu.

TETin pitkä historia

TET-harjoittelu tuli osaksi yläkoululaisten opintosuunnitelmaa 40 vuotta sitten. TAT on ollut kehittämässä sitä koko sen historian ajan. EtäTET on kehitystyön uusin tulos ja jo aiemmin on luotu esimerkiksi Inno TET ja pienyritys TET.

TET-jakson toteuttamisesta on runsaasti tietoa kunkoululoppuu.fi-sivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja