Mainos

Etälamautin käytössä – pysäyttikö poliisi liian rajusti teinin?

Syyttäjä päättää lähipäivinä, aloitetaanko esitutkinta tapauksesta, jossa poliisi käytti etälamautinta 14-vuotiaaseen poikaan.

Poliisi käytti etälamautinta poikaan Kymenlaaksossa, kun nuorukainen oli lähtemässä poliiseja karkuun motocrosspyörällään. Etälamauttimella ampuminen tapahtui ennen takaa-ajotilannetta. Toinen sähköaseen nuolista osui pojan ranteeseen.

Tämän seurauksena poika oli pelästynyt tilannetta ja lähtenyt pyörällään karkuun. Poliisi oli takaa-ajon aikana yrittänyt katkaista pojan etenemistä kiilaamalla hänet pois tieltä.

Pojan äiti kertoi Iltalehden haastattelussa, että pojan matka päättyi, kun poliisiauto oli töytäissyt pyörää, niin että poika lensi ohjaustangon yli.

Tutkinnanjohtajana toimivan valtakunnansyyttäjäviraston syyttäjän Krista Soukolan mukaan tapauksessa puhutellaan vielä muutamia ihmisiä ennen kuin päätös tutkinnan aloittamisesta tehdään. Puhuteltavana ovat muun muassa pojan perään lähtenyt poliisi ja silminnäkijät.

– Tiedetään paikalla olleen muitakin ihmisiä, mutta emme vielä tiedä, mitä he ovat nähneet, Soukola sanoi.

Soukolan mukaan poliisin kenttätoimintaan annettujen ohjeiden mukaan etälamauttimen käyttö ei ole kiellettyä liikennepysäyttämisissä. Tapauksessa selvitetään vielä muun muassa se, miten pojan matka katkesi.

– Tässä on se väite, että poliisi on kiinni ajamalla kaatanut pyöräilijän. Näissä pakkopysäyttämistä koskevissa ohjeissa on annettu hyvin tarkat rajat, milloin moottoripyöräilijä voidaan kiinni ajamalla pysäyttää. Ja se, mitä tiedän tästä tilanteesta, niin ne olosuhteet eivät olleet sellaiset, että se olisi ollut sallittua, Soukola lisäsi.

Saukolan mukaan pojan pysäyttänyt poliisi on itse kertonut, ettei poika kaatunut auton töytäisemänä. Päätös tutkinnan aloittamisesta tehtäneen muutaman päivän sisällä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.