Mainos

Estä mökkimurrot - piilota arvotavarat halkokasaan

Mökkimurtojen kiivain aika on edessä. Kesäasuntoja laitetaan parasta aikaa talvikuntoon ja useimmat mökit jäävät tyhjilleen koko talveksi.

Poliisi muistuttaa kesäasunnon omistajia kiinteistöjen suojaamisesta varkaita vastaan.

Piilota mitä et saa mukaan

Mökeiltä etsitään useimmin helposti mukaan otettavaa myytäväksi kelpaavaa tavaraa. Alkoholi, perämoottorit, moottorisahat ja työkoneet sekä helposti kannettava elektroniikka ovat halutuinta omaisuutta. Ampuma-aseet on nykyisen lainsäädännön mukaan vietävä pois kesäasunnolta siksi ajaksi kun siellä ei asuta. Mökillä omaisuus, jota ei ole mahdollista kuljettaa tai varastoida muualle, kannattaa piilottaa mahdollisimman hyvin.

Lähde: Poliisi

Varastoissa sahat ja perämoottorit voi sijoittaa vaikka polttopuiden joukkoon, josta varkaat erittäin harvoin niitä enempää etsivät. Perämoottorit ja moottorisahat voidaan myös tehdä myyntikelvottomiksi maalaamalla ne tai merkitsemällä ne hyvin näkyvästi.

Esteetön näkyvyys paras suoja

Poliisi suosittelee verhojen jättämistä auki, jotta varas näkee sisälle esteettä. Näin ovea tai ikkunaa ei tarvitse rikkoa turhaan huomatakseen, ettei mökissä olekaan mitään varastettavaa.

Omaisuuden merkitseminen ja tarrojen asettaminen mökin seinään vähentää varkaiden mielenkiintoa - merkitty tavara on vaikeampi myydä eteenpäin. Myös puomi ajotiellä hankaloittaa tavaroiden poisvientiä, mikäli kunnan pelastusviranomainen sen hyväksyy.

Kunnon lukitukset, ja vara-avaimet piiloon

Mökin ovien lukkojen tulisi olla samaa tasoa kuin omassa asunnossakin. Varmuuslukko on mökillä erinomainen turva. Sen murtaminen teettää niin paljon työtä, ettei murtomies yleensä viitsi sellaiseen ryhtyä. Mökin vara-avaimen paikka ei todellakaan ole kynnysmaton alla tai kukkaruukussa kuistilla, poliisi muistuttaa.

Hälytyslaitteet torjuvat myös tehokkaasti murtoja. Varas ei tiedä minne laite hälyttää ja tuleeko mahdollisesti joku paikalle vai hälytetäänkö poliisi tai vartioliike, jolloin kiinnijäämisriski kasvaa, vaikka omistaja olisi satojen kilometrien päässä.

Veneet kannattaa lukita kunnolla. Lukituksen perusajatus pitää olla, että lukitusta ei saa murrettua rikkomatta moottoria tai venettä. Rikottua on hankalampi myydä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.