Espoolaisella golfkentällä haisee mädäntynyt kananmuna – "Muutaman kerran saa kädet pestä ennen kuin hajun saa pois"

Espoolaista golfkenttää värittävät ruskeat pahanhajuiset läntit.

– Suurimmat läntit ovat halkaisijaltaan metrin luokkaa. Ne näyttävät siltä kuin maan sisästä olisi pulpunnut jotain hyvin kuumaa, sulattaen roudan tieltään ja jäätyen sitten ulkoilman kohdatessaan, näkyä kuvailee tämän jutun kuvat MTV Uutisille lähettänyt Nea Kulonen.

Kulonen bongasi läiskät ensimmäisen kerran viime viikonloppuna ja keskiviikkona niitä oli tullut lisää.

– Haju golfkentällä on suorastaan tyrmäävä, Kulonen sanoo.

Ilmiön nimi on jääpolte

Hajuläntit on kuvattu Espoo Ringside Golf -kentällä Espoon Niipperissä. Kenttämestari Pasi Lampinen vahvistaa ilmiön. Lampisen mukaan lemun aiheuttajat ovat sää ja ruoho.

– Siellä on jäätynyt ja sulanut vuorotellen.

– Kun maa on jäässä, salaojat eivät tietenkään vedä ja vesi kerääntyy painuneille pelialueille greenillä tai peliväylillä. Ja kun se jäätyy, ruoho menee hapettomaan tilaan ja sitä kautta käymistilaan.

Paha haju syntyy nimenomaan ruohon käymisestä.

– Se yrittää vähän aikaa pärjätä ja siitä tulee hieman pahaa hajua, mutta loppupeleissä se kuolee siihen. Sitä kutsutaan jääpoltteeksi.

– Kun ruoho kuolee, se alkaa hajota. Nyt kun on ollut sellaista keliä, että välillä tulee vettä ja välillä jäätyy, silloin se haju tarttuu niihin vesilätäköihin. On vaikea kevät monelle kentälle tiedossa, kenttämestari Lampinen ennustaa. 

Pahin jäätilanne 11 vuoteen

Lampinen kertoo, että jäätä on kentällä tänä talvena enemmän kuin kertaakaan niiden 11 vuoden aikana, jotka hän on espoolaisella kentällä työskennellyt.

– Suunnilleen retkiluistelua tuolla väylillä voisi pitää.

Jäätä vastaan on taisteltu: lumet on poistettu kahdesti ja kenttää on hiekoitettu, mutta laihoin tuloksin.

– Ei sille oikeastaan mahda mitään. Kyllä se on vähän kuin tuulimyllyjä vastaan taistelisi. Ei tällaista ole ennen ollut, jään puolesta tämä talvi on varmasti pahin, mitä muistan. 

Pilaantunut kananmuna tai mätänevä rehu

Myös Lampinen kuvailee hajua erittäin voimakkaaksi.

– Se on hirmu voimakas kun siellä mädäntyy se kasvusto, juuret ja nurmi, mitä sinne on syksyllä jäänyt.

– Tuoksu on mielestäni vähän samanlainen kuin jos tekee tuorerehua, aiv-rehua, ja sitten se rehu rupeaa käymistilassa käymään ja pilaantuu. Ehkä vähän mädäntynyt kananmuna.

Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Pirkko Kortelainen puolestaan kertoo, että mädän kananmunan haju ei välttämättä ole peräisin ruohosta.

– Mätänevän kananmunan haju voi tulla rikkivedystä, joka on hapettoman hajoamisen yksi lopputuote. Kun hapettomasta meren pohjasta kerätään sedimenttinäytteitä, ne usein haisevat mädälle kananmunalle.

Myös Kortelainen sanoo, että tämä talvi on ollut poikkeuksellinen, kun jäätyminen ja sulaminen ovat jatkuvasti vuorotelleet. Siksi hajuelämyksistä onkin saatu "nauttia" eri puolilla maata.

Espoolaisen golfkentän lemu on paitsi voimakas, myös hyvin vaikea saada pois.

– Se on todella vahva, jos esimerkiksi otat sitä ruohoa sormella ja haistelet miltä se haisee, haju tarttuu sormiin hyvin voimakkaasti ja saat muutaman kerran pestä kädet ennen kuin saat sen hajun lähtemään pois, kenttämestari kertoo. 

Heinä ei kasva jääkaapissa

Ilmiöllä on myös pidempiaikaiset seuraukset, kertoo Lampinen, joka ennustaa golfkauden avauksen viivästyvän huonon ruohotilanteen takia. 

– Jos heinä on kuollut, silloin se vanha heinä täytyy leikata pois, että saa hyvän pelialustan ja kasvattaa uusi heinä. Joudutaan varmaan harsojenkin kanssa pelleilemään niin, että peli kausi alkanee hieman myöhemmin.

– Mutta se nyt riippuu tietysti keväästäkin. Jos on lämmin kevät eikä ole yöpakkasia, sitten se ei suuremmin haittaa. Mutta sitten kyllä, jos on sellaista, että on päivällä lämmintä ja yöllä aina pakkasta. Ei se katsos jääkaapissa kasva tuo heinä.

Lue myös:

    Uusimmat