Espanjassa kaikki viilennyskeinot otettiin käyttöön – maa kärsii yli 40 asteen helteistä

Tuulettimet, ilmastoidut tilat, uima-altaat, kylmät juotavat ja jäätelö – kaikki tehokeinot otettiin käyttöön ​​maanantaina Espanjassa, kun lämpötila kohosi yli 40 asteen.

Espanjan ilmatieteen laitoksen AEMETin meteorologit kertoivat Reutersille, että kuuma ilma virtaa suoraan Pohjois-Afrikasta. Meteorologien ennusteiden mukaan tukahduttava lämpöaalto voi kestää koko tämän viikon.

– Äärimmäinen kuumuus ei ole tuiki tuntematon juttu kesäkuussa, mutta tosiasia on, että helleaallot ovat viisinkertaistuneet 2000-luvulla, AEMETin tiedottaja Ruben del Campo sanoi maanantaina.

AEMET varoitti myös, että helleaalto voi tuntua entistäkin pahemmalta Saharasta tuulen mukana lentäneen hiekan ja pölyn vuoksi.

Kuuma ilma siirtyy kohti Keski- ja Luoteis-Eurooppaa tämän viikon loppupuolella. Viikonvaihteessa ja ensi viikon alussa kuuman ja kuivan kelin odotetaan saapuvan pohjoisemmille alueille.

Lämpöaalto nostaa energian kysyntää

Kuuma ja kuiva sää on pahentanut kuivuusongelmia esimerkiksi eteläisessä Espanjassa Andalucian alueella. Monet alueiden vesivarannoista ovat erittäin alhaisia kuivan talven ja erittäin kuivan toukokuun jäljiltä.

Espanja tuottaa yli kymmenen prosenttia sähköstään vesivoimalaitoksilla, joten kuivuudella on vakavia seurauksia energian tuotantoon, saatavuuteen ja hintaan.

Lämpöaalto ja sen aiheuttama tarve jäähdytykselle johtavat energiankysynnän nousuun joissakin Euroopan osissa.

Lisäksi se nostaa myös jokivesien lämpötiloja, sillä niitä käytetään ydinvoimalaitosten jäähdyttämiseen koko mantereella.

Lue myös:

    Uusimmat