Espanjan hallituksen budjettiesitys hylättiin – hallitus on vaarassa kaatua

Budjettiesityksen hylkääminen voi merkitä hallituksen kaatumista ja ennenaikaisia vaaljea.

Espanjan parlamentti on hylännyt pääministeri Pedro Sanchezin budjettiesityksen. Tämä voi merkitä hallituksen kaatumista ja ennenaikaisia vaaleja. Yhteensä 191 kansanedustajaa 350-jäsenisessä parlamentissa äänesti budjetin muutosesitysten puolesta.

Sosialistipääministeri Pedro Sanchezin vähemmistöhallitus aloitti työnsä kesäkuussa. Sanchezin koalitio on kuitenkin erittäin riippuvainen kahdesta katalaanipuolueesta, joilla on yhteensä 17 parlamenttipaikkaa. Katalaanipuolueet ovat kuitenkin suivaantuneet Sancheziin, joka katkaisi perjantaina keskustelut Katalonian itsemääräämisoikeudesta.

Hallitus voisi periaatteessa vetää budjetin pois ja esitellä myöhemmin uuden, korjatun version. Sanchezilla on kuitenkin tätä nykyä niin vähän tukea parlamentissa, ettei siinä juuri olisi järkeä. Sanchezin paras vaihtoehto olisi hajottaa hallitus ja määrätä uudet vaalit, minkä jälkeen hän voisi tavoitella vahvempaa koalitiota.

–  Laki ei vaadi häntä tekemään niin, mutta poliittisesti kysymys on siitä, voidaanko hallitusta enää pitää oikeutettuna, jos hän ei määrää uusia vaaleja, sanoi Teneo Intelligence -ryhmän apulaistutkimusjohtaja Antonio Barroso

Espanjassa alkoi eilen historiallisen merkittävä oikeudenkäynti, kun 12 Katalonian itsenäisyysäänestystä järjestämässä ollutta poliitikkoa joutuu oikeuden eteen.

Lue myös:

    Uusimmat