Mainos

Espanjan entinen sisäministeri vankilaan

Espanjan korkein oikeus tuomitsi tänään entisen sosialistisen sisäministerin ja hänen varamiehensä kymmeneksi vuodeksi vankeuteen osallisuudesta "likaiseen sotaan", jota käytiin baskien sissijärjestöä Eta:a vastaan 80-luvulla. Ensimmäistä kertaa Espanjan historiassa on ministeri tai entinen ministeri tuomittu vankilaan.

Korkeimman oikeuden tuomari Joaquin Delgado sanoi, että oikeus katsoi äänin 7-4 Jose Barrionuevon, Rafael Veran ja entisen kuvernöörin Julian Sancristobalin syyllisiksi julkisten varojen väärinkäyttöön ja sieppaukseen. Sancristobal tuomittiin niinikään kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Rikokset liittyivät vuonna 1983 tapahtuneeseen baskiliikemies Segundo Mareyn sieppaukseen, josta alkoi hallituksen salainen terrorikampanja Eta:n jäseniä vastaan. Mareyta luultiin erheellisesti Eta:n jäseneksi. Häntä pidettiin vankina kymmenen päivää - senkin jälkeen kun hänen sieppaajansa tiesivät erehtyneensä.

Sieppauksen aikaan Barrionuevo oli silloisen pääministerin Felipe Gonzalesin hallituksen sisäministerinä, kun taas Vera toimi turvallisuusasioista vastaavana valtiosihteerinä. Molemmat ovat kiistäneet syyllisyytensä rikoksiin sekä osallisuutensa salaiseen terrorikampanjaan. Sancristobal on Vizcayan baskimaakunnan entinen kuvernööri. Hän on myöntänyt osallisuutensa sieppaukseen, mutta sanoo käskyjen tulleen ylempää.

Kaksi kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin aikana Gonzales kiisti valaehtoisesti antaneensa luvan salaiseen kampanjaan. Monen espanjalaisen poliitikon mielestä sisäministeri ei olisi kuitenkaan voinut johtaa sellaista operaatiota pääministerin tietämättä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.