Espanja kiristää koronatoimia jälleen: Diskot menevät kiinni, turvavälitön tupakointi kielletään

Espanjan terveysministeri Salvador Illa julkisti perjantaina joukon uusia koronatoimia, jotka otetaan käyttöön valtakunnallisesti. Maa aikoo muun muassa sulkea diskot ja kieltää kaduilla ilman turvavälejä tapahtuvan tupakoinnin.

Espanja on kamppailut uuden koronatartuntapiikin kanssa. Torstaina kerrottiin, että maassa oli varmistettu edellisen vuorokauden aikana lähes 3 000 uutta tapausta.

Tartuntojen hillitsemiseksi Espanja sulkee kaikki diskot, yökerhot ja tanssisalit. Ravintoloiden ja baarien täytyy sulkea ovensa yöllä kello yhteen mennessä. Keskiyön jälkeen ne eivät saa enää päästää uusia asiakkaita sisään.

Ulkona ei myöskään saa jatkossa tupakoida, jos ei ylläpidä vähintään kahden metrin turvaväliä, kertoo espanjalaislehti El Pais. Katuja koskeva tupakointikielto on linjassa Maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten kanssa.

Kielto on Espanjassa jo voimassa Galician ja Kanariansaarten itsehallintoalueilla. El Paisin mukaan Galicia ilmoitti tupakointikiellosta keskiviikkona ja Kanariansaaret torstaina.

Vierailuja vanhainkoteihin rajoitetaan

Vanhainkotivierailuja myös rajoitetaan, ja uusille asukkaille tulee tehdä koronatestit, kun heidät otetaan sisään.

Lisäksi alueellisilta hallinnoilta vaaditaan, että ne tekevät koronatestejä muun muassa riskiryhmille. Terveysministeriö ei ole kuitenkaan kertonut, koska nämä toimet tulisivat voimaan.

Koronatilanne äityi aiemmin Espanjassa Euroopan tasolla poikkeuksellisen pahaksi. Maassa julistettiin maaliskuussa kansallinen hätätila, joka antoi kesäkuun 21. päivään saakka keskushallinnolle mahdollisuuden asettaa maanlaajuisia rajoituksia.

Hätätila on kuitenkin jo poistettu ja ohjaksia on palautettu itsehallintoalueiden omiin käsiin.

Terveysministeriön on täytynyt neuvotella alueellisten hallintojen kanssa uusista valtakunnallisista koronarajoituksista.

Espanjassa yli 28 000 koronakuolemaa

Johns Hopkins -yliopiston mukaan Espanjassa on kirjattu tähän mennessä yhteensä yli 28 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Tartuntoja maassa on varmistettu yli 337 000 kappaletta.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Espanjassa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yhteensä 7 611 tartuntaa ja kirjattu 612 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat luvut ovat 1 389 ja 60.

Väkilukuun suhteutettujen koronakuolemien osalta Espanja on Worldometerin listauksessa maailmanlaajuisesti viidentenä. Sen edellä ovat vain Peru, Belgia sekä minivaltiot Andorra ja San Marino.

Espanja ei ole ainoa

Koronavirus on runnellut pahoin myös muita Euroopan maita, ja tartuntoja sekä kuolemia on ollut runsaasti muun muassa Italiassa ja Britanniassa.

Britanniassa on miljoonaa asukasta kohden kirjattu yhteensä 609 koronakuolemaa ja Italiassa 583. Suomen naapurimaassa Ruotsissa miljoonaa asukasta kohden on kirjattu 572 koronaan liittyvää kuolemaa.

Määrällisesti eniten koronatartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia on Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.

Kuolemia on kirjattu Yhdysvalloissa yli 167 000 kappaletta ja Brasiliassakin yli 105 000, selviää Johns Hopkinsin seurannasta.

Tartuntoja Yhdysvalloissa on puolestaan varmistettu jo yli 5,2 miljoonaa, kun taas Brasiliassa tartuntoja on yli 3,2 miljoonaa kappaletta.

Lisäksi miljoonan tartunnan raja on mennyt rikki myös Intiassa, jossa on yli 2,4 miljoonaa tartuntaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja