Eskon kokema maakauppa kuulostaa sairaalta pilalta: Outo rahanpyyntöpuhelu ei ollutkaan katteeton – viaton mies joutuu maksajaksi tontistaan, joka ei ollutkaan oma: "Minua on raskaasti ja törkeästi petetty"

Eskon kokema maakauppa kuulostaa sairaalta pilalta: Outo rahanpyyntipuhelu myöhään illalla ei ollut katteeton 1:25

Ostamalleen tontille mökin rakentanut Esko Huhta havahtui vuonna 2016 karuun todellisuuteen, joka kyseenalaistaa koko omistusoikeuden käsitettä. Hän oli tietämättään ostanut tontin, jota hän ei ollut kuitenkaan oikeutettu omistamaan.

Vuosien epävarmuus ja stressi on johtanut Huhdan sairastumiseen. Huhta kertoo MTV Uutisille, että hänestä riippumattomista syistä hän on joutunut erikoisen vyyhdin maksumieheksi.

"Onko sinulla 50 000 euroa?"

Esko Huhta oli ostanut itselleen vanhemmalta naiselta tuhannen neliön tontin Punkalaitumelta vuonna 2015. Ajatuksissa oli, että paikalle pystytettäisiin mökki, jonka voisi jättää perinnöksi.

Huhta sai kunnasta rakennusluvat ja pian tontilla seisoi jo punainen mökki ja kaksi muuta pienempää rakennusta. Kaikki osto- ja lupaprosessit olivat sujuneet normaaliin malliin.

Muutettuaan uuteen mökkiinsä Huhta sai vuonna 2016 myöhään illalla puhelun mieshenkilöltä, joka vaati rahaa. Soittajan mukaan tontti ei ollut Huhdan, vaan hänen.

– Hän soitti ja sanoi, että onko sinulla 50 000 euroa, käy hakemassa, sillä olet rakentanut meidän tontillemme. Minä sanoin, että älkää nyt tuollaisia puhuko, kun olen tämän rehellisesti ostanut. Rahaa hän vain pyysi ja pyysi vielä 25 000 euroa tontin minulle myyneeltä naiseltakin Huhta kertoo MTV Uutisille. 

Kukaan ei ollut huomannut virhettä

Paljastui, että tontti oli jo useita vuosia aiemmin siirtynyt kyseisen soittajan edustaman firman omistukseen. Tontin Huhtaselle myynyt nainen oli kuitenkin edelleen luullut omistavansa tontin.

Ongelmaa ei oltu huomattu kunnassa tai muissakaan tahoissa, vaikka Huhta kertoo hankkineensa tontin täysin virallisesti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Huhdan itse rakentamia rakennuksia puretaan parhaillaan pois tontilta. Huhdan mukaan hän menettää ruljanssissa noin 50 000 euroa.

– Tämä on täysin käsittämätöntä, minulla on niin hermot mennyt tähän. En enää pystynyt nukkumaankaan ja sairastuin. Jalatkaan eivät oikein enää toimi. Asiantuntijoiden mukaan kyse on tästä stressistä.

Myyjä oli saanut lainhuudon tonttiin, jota ei tietämättään enää omistanut

Tilanne herättää oleellisen kysymyksen: Miten voi olla mahdollista, että Huhta on voinut ostaa tontin ja saanut sinne jopa rakennusluvan, vaikka se on ollut jo vuosia jonkun muun kuin myyjän omistuksessa?

Miten tontin on voinut myydä henkilö, joka ei lain mukaan olekaan omistanut sitä enää vuosikausiin?

– En ymmärrä itsekään tätä asiaa. Ostin tämän tontin ihan rehellisesti ja kaikki paperit olivat kunnossa osaltani, Huhta päivittelee.

Huhta kerto virheen tapahtuneen, kun myyjä oli saanut lainhuudon tonttiin ja uskoi omistavansa tontin edelleen. Todellisuudessa omistusoikeus kuului erään yrityksen edustajalle, josta ei tosin ollut kuulunut käytännössä mitään vuosia sitten tapahtuneen omistusoikeuden siirtymisen aikaan.

Myyjä oli virheellisesti saanut käsityksen, että hän olisikin ollut edelleen tontin omistaja.

Entistä erikoisemmaksi tilanteen tekee se, ettei mikään viranomaistahokaan ollut havainnut, että tonttia ei olisi voinut myydä Huhdalle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Ei vihaa myyjää kohtaan

Huhta kertoo, ettei hän ole vihainen tontin myyneelle naiselle. Kummatkin tuntevat joutuneensa petetyiksi asiassa. Huhta sanoo, että häntä harmittaa tilanne myös myyjän puolesta.

Nyt virheen taloudelliseksi ja henkiseksi kärsijäksi näyttää joutuneen kuitenkin yksin Huhta, joka pitää tapahtunutta täysin kohtuuttomana.

– Lain mukaan kaikki tappiot tulevat nyt minulle, perhana. Minkä takia minä tässä joudun kärsijäksi, kun kunta on antanut rakennusluvan ja kaikki? Olen toiminut aivan rehellisesti, Huhta manaa.

"Minua on raskaasti ja törkeästi petetty"

Huhta kertoo vaativansa korvauksia kunnalta ja pankinjohtajalta, joka oli laatinut tonttikaupasta vahvistusasiakirjan.

Huhdan mukaan kunta ei ole häneen juurikaan ollut asiasta yhteydessä.

– En aio antaa periksi tässä asiassa. Minua on niin raskaasti ja törkeästi petetty. Eihän tällaista voi ollenkaan tapahtua, Huhta toteaa päättäväisesti.

Apuun rientää suuren luokan auttaja

Juuri kun Huhdan tilanne oli lohduttomimmillaan, apuun riensi yllättävä pelastaja.

Huhdan naapurissa asuva maanomistaja oli kuullut tapauksesta ja hän tahtoi auttaa ahdingossa, vaikka ei edes tuntenut Huhtaa entuudestaan.

– Tällainen Ilkka soitti minulle ja sanoi, että sinulle on tehty aika törkeä temppu, että tulepas meillä käymään. Hän sanoi, että sinä tulet nyt meille asumaan ja hän antaa tontin.

– Hän on omilla laitteilla siirtänyt rakennuksiani ja kovasti yrittänyt auttaa. Paikalla purkutöissä on ollut myös auttamassa muutama ihminen talkoohengessä, Huhta kertoo mielissään.

Huhta on saanut avokätiseltä naapuriltaan käyttöönsä jopa mökin, missä hän saa asustella niin pitkään, että omat rakennukset saadaan kuntoon uudelle tontille.

Kaiken tämän naapuri on tehnyt täysin ilmaiseksi.

– Hän oli oikea jumalan lahja. En edes tiedä mistä hän tuli yhtäkkiä, kun emme me edes tunteneet toisiamme entuudestaan, Huhta hämmästelee.

Myyjän asianajaja: Täysin Käsittämätöntä

MTV Uutiset tiedusteli asiaa myös tontin myyneen naisen asianajalta Heikki Rantaselta. Myös Rantanen pitää tapausta täysin käsittämättömänä.

Rantanen toteaa, että hänen käsityksensä mukaan asiassa on edetty lain mukaan, mutta sen sijaan kyseisessä tapauksessa olisi pitänyt tehdä oikeudenmukaisesti.

Ainakaan toistaiseksi näin ei Huhdan osalta näytä käyneen, mutta ystävällisen naapurin ansiosta tulevaisuus näyttää paljon paremmalta.

Aiheesta uutisoi ensin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat