Mainos

Esitutkinta: Vilja Eerikan sosiaali-alalla työskennelleen isoäidin rooli nousi esiin

8-vuotiaana murhatun Vilja Eerikan isoäiti osallistui poikansa kanssa sosiaaliviranomaisten tapaamiseen ainakin yhden kerran. 

Tapaaminen järjestettiin maaliskuussa 2012, jolloin lastensuojelu pohti, voidaanko Eerika palauttaa takaisin kotiinsa. Hän oli ollut sijoitettuna neljän kuukauden ajan perhetukikeskukseen, koska oli oireillut pahasti kotonaan isänsä ja äitipuolensa kanssa.

Vielä helmikuussa Vilja Eerikan lähimpänä lastensuojeluviranomaisena toiminut nainen oli sitä mieltä, että tyttö olisi sijoitettava kiireesti perhetukikeskusjakson jälkeen.

– Viljan oireet ovat loppuneet heti keskusjakson alettua ja hän on syönyt hyvin, mitään viivyttelyä toimissa osastolla ei ole ilmennyt ja hän on sosiaalinen sekä lasten että aikuisten keskuudessa.

– Vilja ei voi palata kotiin olosuhteisiin, jossa häntä isän ohella tosiasiallisesti hoitavan aikuisen henkilöllisyyttä ei tunneta, perhetilanne on lähiaikoina isän ja Viljan kertoman mukaan muuttumassa ja asumistilanne on liian ahdas, viranomainen kirjoitti kiireellistä sijoitusta koskevassa ehdotuksessaan.

Vaikka tilanne ei ollut maaliskuuhun mennessä muuttunut, viranomaisen mieli muuttui. Hän sanoi poliisin kuulustelussa, että juuri oireiden häviäminen keskuksessa oli yksi syy, miksi tyttö saattoi palata kotiin. Lisäksi hän katsoi, että kotiuttamiseen voitiin ryhtyä, koska tapaamiset perheneuvolassa ja sosiaaliohjaajan kanssa olivat suunnitteilla.

Yksi syy uuteen päätökseen oli viranomaisen mukaan myös Vilja Eerikan isoäidin näkemys asiassa.

KUULUSTELIJA: Tunnetko Touko Tarkin äidin?

VIRANOMAINEN: Olen tavannut, mutten tunne häntä varsinaisesti.

K: Tiedätkö hänen ammatillisen taustan?

V: Minulle on kerrottu muistaakseni kesällä 2010, että hän on sosiaalisihteeri tai vastaava [Uudellamaalla sijaitsevassa kunnassa].

K: Onko hän tässä taikka jossakin muussa päätöksessä vaikuttanut taikka pyrkinyt vaikuttamaan tekemäänne päätökseen, ettei kiireelliseen sijoitukseen ryhdytä vaikka olosuhteet eivät ole muuttuneet parempaan?

V: Varmaan on vaikuttanut sillä tavalla, että hän on luottanut poikansa kykyyn huolehtia lapsestaan. Tämä tietenkin kallistaa ajatusta siihen suuntaan, että lapsi voi kotiutua.

K: Miten merkittävänä pidät tätä isoäidin roolia päätöksentekosi taustalla?

V: On se varmasti vaikuttanut, koska hän tapaa lasta ja tuntee perhettä.

Maaliskuun tapaamisessa sekä Eerikan isä että isoäiti vaativat ehdottomasti, että lapsi saa palata kotiin. Molemmat olivat sitä mieltä, ettei olisi ollut lainmukaista jatkaa Eerikan vastentahtoista sijoitusta perhetukikeskuksessa, koska tytön oireet olivat hävinneet ja kotilomat olivat sujuneet hyvin.

K: Mitä perusteita isä ja isoäiti kertoivat sille, ettei ole lainmukaista jatkaa Viljan sijoitusta kiireellisenä sijoituksena ja oliko tällä merkitystä tehdessänne päätöstä asiasta?

V: En muista mitään erityisiä perusteita enkä sen vuoksi pysty arvioimaan oliko sillä merkitystä päätöksentekooni. Kiireellinen sijoitus on lainmukainen silloin kun lapsesta ei kyetä kotona huolehtimaan. Keskuksen arviointijakson perusteella näytti siltä, että isällä oli kyky hoitaa lastaan.

Vilja Eerika murhattiin muutaman kuukauden kuluttua kotiinpaluustaan eli äitienpäivänä 2012.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja