Erkka Westerlund on tuonut Salavat Julajev Ufaan täysin uudenlaisen kulttuurin täksi KHL-kaudeksi. Teemu Hartikainen nauttii suomalaistuneesta meiningistä.
27-vuotias Hartikainen on ollut päivittäisessä suomalaisvalmennuksessa viimeksi kaudella 2009-10. Sen jälkeen meni kolme kautta Pohjois-Amerikassa ja nyt Hartikainen pelaa jo viidettä kauttaan Ufassa. Täksi kaudeksi Westerlund otti joukkueen johtoonsa ja toi mukanaan apuvalmentajat Tomi Lämsän ja Hannu Virran.
– Onhan se tuonut ison muutoksen. Aika paljon enemmän tulee palautetta ja kaikkia pieniä pelin osa-alueita tulee paljon selkeämmin selville. Enemmän sellaista suomalaista tyyliä, venäläiset räyhäsivät hirveästi ja se on muuttanut kulttuuria aika paljon, Hartikainen kertoi MTV Sportille.
Kauden alussa Ufalla on ollut vaikeita hetkiä, joten kulttuurinmuutos ei tapahdu hetkessä.
– Sehän on iso muutos, mitä Erkka on tekemässä. Siinä menee oma aikansa, on ollut vastoinkäymisiäkin ja venäläisillä menee aikansa sopeutua. On pelattu ailahtelevasti, mutta jätkistä huomaa, että he nauttivat enemmän siitä, kun oikeasti yritetään kehittää sitä peliä, Hartikainen sanoo.
Muutos on tullut jokapäiväiseen tekemiseen.
– Pidetään palavereita ja yritetään kehittää, että mikä on vikana, jos hävitään. Ei vain huudeta, että "pelaa paremmin". Se on iso juttu, mitä he hakevat.
Hartikainen on pelannut etenkin Joonas Kemppaisen ja Linus Omarkin kanssa. Kolmikko on Ufan sisäisen pistepörssin kärjessä. Hartikainen myöntää, että oma kausi on ollut myös rankka, sillä pistevastuu on ollut isosti kärkiketjun harteilla.
Lisäpotku Karjala-turnaukseen
Hartikainen kokee, että tämän viikon Karjala-turnauksessa on normaalia enemmän panosta. Leijonille kotiturnaus on ensimmäinen olympialeiri.
– Tässä on käytännössä kuusi peliä ennen kuin on olympialaiset ja pelaajavalinnat tehdään niistä. Normaalisti, kun Karjala-turnaus on syksyllä ja MM-kisat vasta huhtikuussa, siihen mahtuu aika paljon tapahtumia, loukkaantumisia sun muuta, niin nyt on jo muutaman kuukauden päästä olympialaiset ja oikeasti tähdätään siihen ja yritetään saada paras irti pikku hiljaa. Kyllä se antaa pikkuisen lisäpotkun tähän turnaukseen, Hartikainen pohtii.
Karjala-turnauksen miehistöstä suuri osa on mukana myös helmikuussa Pyeongchangissa. Hartikaisen mielestä kotiturnauksessa pitää saada perusasiat kohdilleen.
– Koitetaan saada kaikki heti kärryille tästä hommasta ja sisäistämään pelisysteemi, että jokainen olisi parhaimmillaan ja että saataisiin tiivis nippu jo nyt ja ruvetaan tekemään yhteishenkeä. Helmikuussa on sitten niin nopea turnaus, että olisi jo valmiina tiivis porukka ja hyvä ilmapiiri, Hartikainen naulasi.
Suomi kohtaa torstain avauspelissä Venäjän.