Erilaiset äidit -perhe Kerminen-Vikman: Kuinka paha sairaalakammo vaikuttaa lapsen odotukseen?

Erilaiset äidit -sarjan neljännessä jaksossa maanantaina 30. syyskuuta AVAlla tutustutaan Kerminen-Vikmanin perheeseen. Toista yhteistä lastaan odottavan pariskunnan arkea vaikeuttaa sekä Rian vaikea raskaus että huoli hänen pahasta sairaalakammostaan. Kuinka perhe selviää vaikeuksista?

Ria Kerminen, 35, ja hänen puolisonsa Paul Vikman odottavat yksivuotiaalle Gia-tytölle pikkusisarusta. Rialle on kehittynyt paha sairaalakammo sen seurauksena, että hän menetti oman äitinsä sairaudelle muutama vuosi sitten. Vaikea raskaus lisää paineita, joita toisen lapsen odottamiseen Rian kohdalla liittyy.

– Raskaus on ollut raskas: samaan tapaan kuin ensimmäiselläkin kerralla. Veriarvoni ovat olleet huonot ja olen joutunut olemaan koko raskauden loppuajan sairauslomalla, Ria kertoo.

Mikä sairaalassa pelottaa?

Ria on temperamenttinen ja pedantti luonne, eikä hän nauti tilanteista, joissa muut tekevät päätökset hänen puolestaan. Silloin kun Rian tai hänen läheistensä terveys on muiden käsissä, kohtaa hän pahoja pelkotiloja.

– Olen melkoinen kontrollifriikki, eli pidän siitä, että minulla on elämässäni kaikki langat omissa hyppysissäni. Minua hermostuttaa, jos en pysty hallitsemaan tilanteita ja sairaala on sellainen paikka, jossa muut ihmiset päättävät asioistani ja pahassa tilanteessa joutuvat tekemään merkittäviäkin ratkaisuja, Ria toteaa.

Toisen lapsensa pian saava Ria ei kuitenkaan pelkää itse synnytystä, sillä se on itsessään niin luonnollinen asia naisen elämässä.

– Itse synnytys tai siihen liittyvät asiat itsessään eivät minua niinkään pelota. Synnyttäminen sairaalassa on kuitenkin niin itsestäänselvyys, ikään kuin kaupassa käynti. En pelkää myöskään kipua ja aavistankin, että synnytys tulee olemaan kivulias, sillä sitä se oli ensimmäisenkin lapsen kanssa. Olen yrittänyt tehdä kaikkeni valmistautuakseni tilanteeseen henkisesti, Ria kertoo.

Pikkusiskoa odotetaan kovasti

Vuodenikäisen Gian pikkusiskoa odotetaan pelon varjostamasta raskausajasta huolimatta kovasti. Rian ja Paulin lapsille ikäeroa tulee vain noin vuoden verran ja Ria uskoo, että pieni ikäero tulee osoittautumaan suureksi voimavaraksi vuosien saatossa.

– Ainakin heistä tulee parhaat kaverukset, Ria hymyilee.

– Siinä menee tietysti hetki aikaa, että pienempi sitten kasvaa siihen, että hänestä on Gialle leikkikaveriksi, mutta minä näen, että tämä on paras ikäero. Eikä ainakaan sitä mustasukkaisuuttakaan tule yhtä todennäköisesti, kun tuo ikäero on niin pieni, Ria toteaa.

Vaikka ensimmäiset kuukaudet kahden pienen lapsen kanssa tulevat varmasti olemaan erityisen raskaita, lasten kasvaessa pieni ikäero tulee mitä todennäköisimmin helpottamaan sekä vanhempien että lasten elämää. Ria uskoo, että sisarukset voivat pienestä ikäerosta johtuen uskoutua tulevaisuudessa vanhempiensa lisäksi erityisen luontevasti toisilleen.

– Elämän varrella jokainen joutuu kuitenkin kohtaamaan pettymyksiä ja ilon aiheita, jolloin on tärkeää, että elämään kuuluu sellainen ihminen, jolle näitä asioita on helppo jakaa – ehkäpä vielä helpompi kuin vanhemmille, Ria hymyilee.

Jakson perhe: Ria Kerminen ja Paul Vikman sekä 1-vuotias Gia-tyttö.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla https://www.facebook.com/erilaisetaidit.

Katso edellinen jakso: Perhe Vaissi

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja