Mainos

Erikoistutkija Pohjois-Korean ydinkokeesta: Jännitys kasvaa

Pohjois-Korean tekemä uusi ydinkoe on huolestuttava signaali sen naapurimaille sekä koko kansainväliselle yhteisölle, kertoo erikoistutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

– Tämä lisää jännitystä Korean niemimaalla, Koivula tähdentää.

Ulkovallat ovat tuominneet jo Pohjois-Korean uuden ydinkokeen. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan koe rikkoo räikeästi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Pohjoiskorealaisen KCNA-uutistoimiston mukaan ydinkoe oli suunnattu Yhdysvaltojen uhkaa vastaan ja se oli voimakkaampi kuin aiemmat kokeet. YK:n turvallisuusneuvosto on kutsuttu hätäkokoukseen tapahtuneen takia.

– USA hakee ydinkokeelle varmasti myös laajaa tuomiota, Koivula toteaa.

YK:n turvallisuusneuvosto kehotti viimeksi kuun alussa Pohjois-Koreaa luopumaan ydinkoeaikeista. Nyt tehty ydinkoe on Pohjois-Korean kolmas. Aiemmat kokeet tehtiin vuosina 2006 ja 2009.

Myös Pohjois-Korean liittolainen Kiina on moittinut maan tekemää ydinkoetta.Kiina kehottaa Pohjois-Koreaa välttämään kaikkia tekoja, jotka pahentavat tilannetta Korean niemimaalla.

Diplomaattilähteet kertoivat aiemmin, että Kiina oli etukäteen kehottanut Pohjois-Koreaa luopumaan ydinkoeaikeista. Koivulan mukaan Kiina on oikeastaan ainoa maa, joka pystyy puuttumaan Pohjois-Korean tilanteeseen. Koivulan arvion mukaan Pohjois-Korean ydinohjelma etenee kovaa vauhtia. KCNA-uutistoimiston mukaan ydinkoe oli menestys.

– Pohjois-Korea teki muutama kuukausi sitten menestyksekkäästi onnistuneen rakettikokeen. Ja tämä ydinkoe on maalle valtava ponnistus. Heidän ydinohjelmansa etenee jämäkkää vauhtia. Ohjelman tavoitteena on se, että jossain kohteessa maa saisi ydinkärkiä ohjuksiinsa. Se todella huolestuttaa, Koivula tähdentää.

Pohjois-Korea itse puolustelee ydinohjelmaansa sillä, että se on maan turvallisuustae.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja