Erikoinen ja raju huijausvyyhti tahrasi entisen NBA-tähden maineen karulla tavalla – "Se oli uuvuttavaa ja nöyryyttävää"

Entinen NBA-tähti Chris “Birdman” Andersen joutui koripallouransa aikana erikoisen vyyhdin keskelle, ja se pilasi hänen maineensa pitkäksi aikaa. Tylysti jopa pedofiiliksikin syytetyn Andersenin tarina on raastava.

Tätä nykyä 41-vuotias Andersen pelasi NBA:ssa vuosina 2001–2017. Vuonna 2012 Andersen päätyi yllättäen rikostutkinnan kohteeksi. 

Rikostutkinnan myötä Andersen todettiin syyttömäksi, kun koko jutun kieroutunut luonne alkoi paljastua. Andersen oli joutunut osalliseksi karuun nettihuijaukseen, jonka arkkitehtina toimi kanadalainen Shelly Chartier, joka joutui lopulta vuodeksi vankilaan.

Mistä on oikein kyse?

Koko soppa sai alkunsa, kun 17-vuotias Paris Dunn tykkäsi Chris Andersenin julkaisemasta kuvasta. Pian Dunn saikin kaveripyynnön koripallotähdeltä ja kaksikko alkoi keskustella aktiivisesti. 

Dunn valehteli Andersenille olevansa täysi-ikäinen. Dunn ja Andersen viestittelivät keskenään flirttailevasti ja lähettivät toisilleen jopa alastonkuvia. Tai niin he luulivat. Kaikki ei kuitenkaan ollut sitä miltä näytti.

Dunn ja Andersen eivät nimittäin keskustelleet suoraan keskenään, vaan viestien välittäjänä kumpaankin suuntaan toimi Shelly Chartier. Kaikki alkoi, kun Chartier otti Chris Andersenia esittävällä profiililla yhteyttä Dunniin. Chartier sai toisella luomallaan huijausprofiililla yhteyden myös Anderseniin ja alkoi välittää kaksikon viestejä toisilleen.

Chartier järjesti myös Dunnin ja Andersenin tapaamisen. Dunn matkusti Andersenin luokse Denveriin, eikä kumpikaan ollut tietoinen tästä mystisestä välikädestä, joka heidän keskusteluaan johdatteli.

Tilanne riistäytyi käsistä, kun Andersenia esittänyt Chartier julkaisi Dunnin lähettämät alastonkuvat netissä. 17-vuotias Dunn teki asiasta ilmoituksen poliisille, mikä käynnisti lopulta rikostutkinnan Andersenin ympärille. Vyyhti oli valmis.

– Se oli vaikeaa Chrisille. Ihmiset alkoivat leimata häntä. Tämä oli täysin päinvastaista sille, millainen hän oikeasti oli, mihin hän uskoi ja mille hänen sydämensä sykki. Siinä ei ollut järkeä, Andersenin asianajaja Mark Bryant toteaa ABC:n mukaan.

Tutkinta paljasti kieron totuuden 

Poliisi teki Andersenin kotiin kotietsinnän ja takavarikoi kaikki NBA-tähden elektroniset laitteet. Tieto Anderseniin kohdistuneista epäilyistä levisi kulovalkean tavoin mediassa. Kauden päätteeksi Andersenin pitkäaikainen työnantaja Denver Nuggets purki tähtipelaajansa sopimuksen.

– Hänen oli pakko lähteä. Hän lähti, koska ihmiset olivat niin julmia ja epäkunnioittavia, eikä heillä edes ollut mitään ideaa siitä, mitä oli tekeillä, Andersenin tatuointiartisti ja ystävä John Slaughter muistelee tilannetta.

Andersen ja hänen edustajansa olivat syystäkin hämillään koko tilanteesta. He olivat silti täysin varmoja Andersenin syyttömyydestä. Pitkäksi venyneen rikostutkinnan anti alkoi selvitä asianosaisille hiljalleen. 

– Olimme aina varmoja, että Chris oli syytön, mutta emme vain pystyneet päättelemään, mitä oli tapahtunut. Kun he (poliisit) tutkivat Chrisin talon, he etsivät käytännössä IP-osoitetta, mutta sitä ei löytynyt. He jatkoivat tutkintaa, mutta siinä meni aikaa, koska siihen sisältyi lopulta kaksi maata, asianajaja Bryant muistelee ESPN:lle.

Kaikki selvisi Andersenille lopulta 15 kuukautta myöhemmin poliisin haastattelussa, kun heille kerrottiin asian todellisesta luonteesta. Andersen sai kuulla, että Kanadassa asuva Chartier oli kaiken takana.

– Osa oudoista asioista alkoi selkiytyä hänelle. Haastattelun lopuksi hän oli hyvin kiitollinen heille, jotka tekivät työtä tämän asian parissa, mutta hän oli vakavana, koska mukana oli myös muita uhreja, Bryant kertoo.

Totuus selvisi vihdoin, mutta suurin vahinko oli jo tapahtunut. Andersen oli jo pahimmillaan leimattu pedofiiliksi, ja rajut syytökset ja vihapuheet varjostivat Andersenia pitkään.

– Hänen nimensä oli tahrattu. Kun hänen nimensä kirjoitti Googleen, listan kärjessä häntä kutsuttiin pedofiiliksi. Julkisten mielipiteiden julmuus oli hyvin vaikeaa. Hänen nimensä puhdistaminen on ollut uuvuttavaa ja nöyryyttävää, Bryant tylyttää.

Andersen pelasi vyyhdin jälkeen vielä viisi kautta NBA:ssa Miami Heatin, Memphis Grizzlersin ja Cleveland Cavaliersin riveissä. 

Lähteet: ABC, ESPN, Catfish: The TV-show (MTV)

Lue myös:

    Uusimmat