Epäilty tietosuojarikos Satakunnassa – konsulttien epäillään nähneen potilaiden yksityisyyden suojaa loukkaavia tietoja

Lounais-Suomen poliisi kertoi tiistaina tutkivansa Satakunnan hyvinvointialueeseen liittyvää tietosuojarikosepäilyä. 

Poliisin mukaan hyvinvointialueen käyttämien konsulttien epäillään saaneen nähtäväksi tai muutoin hankkineen henkilötietoja tai muita tietoja, jotka saattavat loukata potilaiden yksityisyyden suojaa.

Satakunnan hyvinvointialue tiedotti maaliskuussa, että se selvittää tietosuojaloukkausta aikuisten toimialueen terveyspalveluiden Savoa Partners -yhtiön konsulttitoimintaan liittyen. 

Hyvinvointialue keskeytti helmikuussa yhteistyön konsulttiyrityksen kanssa ja teki maaliskuussa tutkintapyynnön poliisille.

Hyvinvointialueen mukaan selvitysten perusteella potilastietoja on konsultoinnissa katsottu ilman, että konsulteilla oli hoitosuhdetta potilaaseen.

 Hyvinvointialue kertoi, että potilastietoja nähneet konsultit ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä, jotka ovat puolestaan konsultoineet hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattihenkilöitä.

– Tietoja ei ole katsottu vahingoittamistarkoituksessa, vaan toiminnan kehittämisen näkökulmasta. Kaikista tilanteista ei ole jäänyt merkintää tietojärjestelmiin tai lokitietoihin, hyvinvointialueen toukokuisessa tiedotteessa kerrottiin.

Asiasta on hyvinvointialueen mukaan tehty ilmoitus myös tietosuojavaltuutetulle.

Savoa Partnersin toimitusjohtaja Risto Mäkinen kertoi huhtikuun lopulla STT:lle, että yhtiö on haastatellut kaikki työntekijänsä asiaan liittyen.

– Työntekijät eivät tunnista yhtäkään tapausta, jossa kyse olisi tietosuojarikkomuksesta, jota Satakunta esittää, Mäkinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat