Entinen rikosylikonstaapeli sai sakot luvattomasta tiedonhankinnasta Jari Aarniolle – "Poliisin työlle syntyvää mainehaittaa ei ole pidettävä vähäisenä"

6:31
Jari Aarnio tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Volkan Ünsalin murhasta – rikostoimittaja kertoo poikkeuksellisesta päätöksestä

Entinen Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli tuomittiin torstaina sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan mies käytti työaikaansa henkilöiden ja ajoneuvojen luvattomaan tarkkailuun Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion pyynnöstä.

Rikos ajoittuu loppuvuoteen 2016. Kesäkuussa 2015 käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion niin sanotussa Trevoc-jutussa vankeuteen ja hän oli menettänyt virkansa.

Joulukuussa 2016 Aarnio tuomittiin käräjäoikeudessa vankeuteen useista törkeistä huumausainerikoksista. Myöhemmin hän sai vielä elinkautisen niin sanotusta Vuosaaren palkkamurhasta. Murhatuomiosta on valitettu hovioikeuteen. Muut Aarnion tuomiot ovat lainvoimaisia.

Tuomittu kiisti syyllistyneensä rikokseen

Käräjäoikeuden mukaan Marko Sami Tapani Verlin, 51, kertoi marraskuussa 2016 Aarniolle nähneensä mahdollisesti keskusrikospoliisin poliisimiehen, joka liittyi Aarnion huumerikosasian tutkintaan. Joulukuussa Verlin tarkisti työajallaan harmaan pakettiauton, josta käsin Aarniota mahdollisesti tarkkailtaisiin.

– Tekoa ei voida pitää vähäisenä ottaen huomioon, että toimintaa on tehty rikoksista tuomitun henkilön lukuun ja poliisiorganisaation edun vastaisesti. Tällaisesta menettelystä syntyvää mainehaittaa poliisin työlle ei ole pidettävä vähäisenä, arvioi käräjäoikeus tuomiossa.

Oikeus toteaa myös, että Verlin laiminlöi varsinaisia virkatehtäviään toimiessaan Aarnion pyynnöstä ja tämän lukuun.

Tuomittu kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa syyttäjän todistusaineistona käyttämät Whatsapp-viestit Aarniolle eivät vastanneet tosiasiallisia tapahtumia.

Oikeus langetti Verlinille 30 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan on 750 euroa. Tuomiosta on mahdollista valittaa hovioikeuteen.

Tuomittu on tapahtumien jälkeen irtisanottu Helsingin poliisista. Hän on valittanut irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja