Mainos

Entinen it-miljonääri Jaakko Rytsölä halusi auttaa – saunamökki turvapaikanhakijoille

Entinen it-miljonääri Jaakko Rytsölä on päättänyt auttaa Suomeen pyrkiviä turvapaikanhakijoita lahjoittamalla saunamökkinsä väliaikaiseen majoituskäyttöön. 

Vuosituhannen alun it-huumassa miljoonaomaisuuden kerännyt, mutta lopulta konkurssin tehnyt Rytsölä sanoo, että idea syntyi pääministeri Juha Sipilän ja erään tamperelaisen perheen innoittamana, joka luovutti asunnostaan huoneen turvapaikanhakijoiden käyttöön. 

– Jos joku antaa kerrostalokolmiostaan yhden huoneen, niin ajattelin, että kyllä meidän saunamökkikin joutaa. Eihän tätä voinut olla tekemättä, ihmisillä on oikeasti hätä, ja perheet asuvat huonoissa oloissa. Edes sen muutaman kuukauden ajan, mitä käsittelyaika on, niin pitää pystyä auttamaan, Rytsölä sanoo. 

"Ihmisiin hieno tutustua"

Vielä ei ole tiedossa, kuka tai ketkä 20 neliön mökkiin olisivat muuttamassa. Rytsölä aikoo ottaa maanantaina yhteyttä maahanmuuttovirastoon ja hoitaa asiaa heidän kauttaan. 

Rytsölöiden asunto Kirkkonummella sijaitsee mökin vieressä, joten voi olla, että väliaikaismajoitukseen muuttavat turvapaikanhakijat tulevat tutuiksi. 

– Jos he viettävät mökissä aikaa, niin toivottavasti tutustutaan ja jutellaan. Ihmisiin on hieno tutustua. 

Kovat asenteet kummastuttavat

Moni muistaa keltaisella Lamborghinilla ajaneen Rytsölän it-buumin omanlaisenaan symbolina, mutta nykyään mies elää rauhallista perhe-elämää, hän kertoi MTV:lle pitkässä henkilöhaastattelussa

Rytsölä sanoo ihmetelleensä monen suomalaisen kovia äänenpainoja turvapaikanhakijoita kohtaan. 

– Elintasopakolaiseksi Suomeen on aika vaikea tulla. Nämä ovat turvapaikanhakijoita, jotka oikeasti tarvitsevat turvaa ja hakemukset käydään läpi perusteellisesti. Pitää pystyä tarjoamaan ihmisarvoiset olosuhteet kaikille turvapaikanhakijoille, jotka odottavat päätöstä. 

Moni suomalainen on kuitenkin halunnut  auttaa hädässä olevia, mikä tuntuu Rytsölästä hienolta. Hän sanoo, että kaikkien, joilla on mahdollisuus, pitäisi tehdä se, minkä pystyvät. Kaikki eivät toki pysty auttamaan.  

– Ylpeänä olen katsonut Facebookissa Refugees Welcome [Pakolaiset tervetuloa] -ryhmiä ja muita. Suomalaiset ovat ottaneet asian omakseen, viedään ihmisiä jalkapallo-otteluihin ja viedään vaatteita. Valtavan hieno ilmiö, Rytsölä sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.