Entinen alkoholisti: Lopulta halusin vain kuolla

Markus joutui jo teini-iässä alkoholin vuoksi vaikeuksiin. Vuosien mittaan juominen suisti miehen niin pahaan alamäkeen, että lopulta hän tahtoi vain päättää päivänsä. Kolme vuotta sitten Markus kirjautui viimeisenä toivonaan sisään yksityiseen hoitolaitokseen.

Markus kasvoi kodissa, jossa äiti käytti alkoholia reippaasti. Herkkä poika joutui koulussa kiusatuksi. Murrosikään mennessä Markus oli itsekin ajautunut pahoille teille.

− Ryyppäsin ensimmäisen kerran 12-vuotiaana. Humala toi pakotien ahdistukseen, Markus valottaa taustaansa.

Alkoholin myötä kiltin pojan patoutuneet tunteet alkoivat nousta pintaan väkivaltaisena käytöksenä. Markus sai tuttavapiirissä kahelin maineen.

− Ajauduin humalassa tappeluihin ja jouduin usein virkavallan kanssa tekemiseen. Putkareissut tulivat tutuiksi. Jälkikäteen tajuan joutuneeni usein tilanteisiin, joissa olin vähällä kuolla.

Aika ajoin alkoholi hallitsi Markuksen elämää siinä määrin, ettei hän uskaltanut poistua kotoa ilman että nautti muutaman oluen.

− Useimmiten olin niin päissäni, etten ollut muille vahingoksi. Kärsin silti pelkotiloista. Mitä jos olin tappanut jonkun jossain kännitappelussa? Markus pohti selvinä hetkinä.

Hengellinen herätys

Markus selvisi teini-iästä ihmeen kaupalla ehjin nahoin. Armeija-aikanaan Markus päätyi tavoilleen uskollisesti armeijan putkaan. Siellä hän sai käsiinsä Nicky Cruzin teoksen Juokse poika juokse. Uskovaisen suvun poika alkoi hetkellisesti pohtia hengenasioita.

− Armeijan loppuaika kului selvin päin, mutta siviilin koittaessa sama meno jatkui. Päädyin jo vapautumisiltana virkavallan kynsiin.

Nuori mies keikkui tulevaisuutensa suhteen tyhjän päällä. Hän otti muutaman kuukauden ajan äitinsä siskon maatilalla etäisyyttä elämäänsä. Sieltä tie vei Keski-Suomeen toisen sukulaisen nurkkiin.

− Nicky Cruz oli sattumalta lähistöllä pitämässä hengellistä tilaisuutta. Uskossa oleva serkkuni houkutteli minut paikalle. Tilaisuus teki vaikutuksen. Tajusin, että vain Jumala voi pelastaa minut, Markus muistelee uskoontuloaan.

Kaksi avioliittoa

Uskonnollisen herätyksen myötä Markus jäi asumaan Keski-Suomeen ja pidättäytyi nelisen vuotta alkoholista. Hän solmi avioliiton ja sai lapsen.

Avioelämää varjostivat alusta alkaen sekä Markuksen että tuoreen vaimon psyykkiset vammat. Lisäksi Markus sortui suorittamaan asioita päästäkseen taivaaseen.

− Alkoholi hiipi vaivihkaa takaisin kuvioihin. Liittomme päätyi eroon noin kolmen vuoden kuluttua.

Eron jälkeen alamäki jatkui. Markuksen yritys kaatui, ja hän sairastui burn outiin.

− Olin selvin päin, mutta aivan muissa maailmoissa. Saatoin havahtua kolmen tunnin kuluttua niin, etten muistanut mistään mitään, Markus kertaa.

Rikkinäinen mies päätyi pian eron jälkeen uudelleen yhteen kaltaisensa kanssa. Toinen avioliitto kesti noin kaksi ja puoli vuotta, ja Markukselle syntyi toinen lapsi.

"Halusin lopulta kuolla"

Kahden eron ja pitkän juomaputken uuvuttama Markus palasi 15 vuoden jälkeen Etelä-Suomeen työn perässä. Hän sinnitteli töissä juomaputkien ohella jotenkuten.

− Koin, ettei minulla ollut jäljellä enää mitään ihmisarvoa. Lopulta ajattelin vain, että haluan kuolla, Markus sanoo.

Markus sai hetkeksi nuoremman poikansa luokseen asumaan, kun ex-vaimo ajautui vielä huonompaan tilaan. Ei mennyt kauaa, kun isä joi poikansa huostaan otettavaksi.

Ratkaiseva käänne tapahtui pian tämän jälkeen maatilalla, jossa Markus työskenteli oppisopimuksella.

− Toikkaroin ympäriinsä päissäni ja ajoin maatalouskoneet pöpelikköön. Minut vietiin ambulanssilla sairaalaan. Ajattelin, etten saa edes tapetuksi itseäni, vaikka mitä tekisin. Tajusin lopulta, että joko minun on päästävä kristilliseen hoitokotiin tai ryyppään itseni kerralla hengiltä.

Viimeinen mahdollisuus

Markus koki vahvan tunnekuohun jo avatessaan Sanaskodin oven.

− Se päivä oli elämäni käännekohta. Ilmapiiri oli uskomaton. Tajusin ensimmäistä kertaa elämässäni, että minua rakastetaan sellaisena kuin olen.

Markus asui hoitolaitoksessa puolitoista vuotta. Prosessi oli kova. Markus joutui käymään asiansa läpi pohjamutia myöten.

− Vietin paljon aikaa omassa huoneessani ja mietin elämääni. Oivalsin, että kelpaan sekä Jumalalle että ympäristölle entisenä juoppona, kaiken pilanneena. Jumala auttaa, mutta pohjatyö on tehtävä itse, Markus sanoo.

Nykyään Markuksen elämä on mallillaan. Ympärillä on paljon ystäviä, tyttöystävän kanssa on häät luvassa. Vanhempi poika muutti vuosi sitten isänsä luo. Rakoilleet välit on saatu kuntoon.

− Katson tulevaisuuteen luottavaisella mielellä, Markus sanoo kaiken kokemansa jälkeen.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja