Enter vertailee: Kotikäyttäjän kuvankäsittelyohjelmat

Kuvankäsittelyohjelma on nykyään lähes välttämätön sovellus kotimikron omistajalle. Näillä ohjelmilla voi piirtää, käsitellä digikameralla otettuja kuvia ja tehdä paljon muuta. Otimme vertailuun kolme noin sadan euron hintaista, kotiin sopivaa kuvankäsittelyohjelmaa: Paint Shop Pro 8, Photoshop Elements 2 ja Digital Image Suite 9.

Markkinoilla on nykyisin suuri määrä erilaisia kuvankäsittelyohjelmia, jotka vaihtelevat ammattikäyttöön tarkoitetuista mammuttiohjelmista pieniin kotikäyttöön tarkoitettuihin paketteihin. Melko harva kotikäyttäjä tarvitsee päivittäin esimerkiksi vektoripohjaisia piirtotyökaluja tai monimutkaisia makroja, mutta käytännöllisille ja yksinkertaisille kuvankäsittelytoiminnoille sekä ylipäänsä helposti käytettäville työkaluille on varmasti sitäkin enemmän tarvetta.

Enter tutustui tarkemmin kolmeen kotikäyttöön tarkoitettuun kuvankäsittelyohjelmaan, jotka esitellään tässä vertailussa. Jokainen ohjelmapaketti on arvoltaan 100 120 euroa, joten ne sopivat kotikäyttäjälle paitsi ominaisuuksiltaan, myös hinnoiltaan.

Jasc Paint Shop Prolla on takanaan pitkä historia. Tämä Windows-ympäristöön kehitetty edullinen, mutta silti monipuolinen kuvankäsittelyohjelma on ehtinyt kahdeksanteen versioonsa, joka tuo selkeitä parannuksia edellisiin versioihin.

Adoben Photoshop Elements 2.0 on kevyempi versio Adoben lähinnä ammattikäyttöön tarkoitetusta Photoshop-ohjelmasta. Tämä riisuttu versio on kehitelty palvelemaan erityisesti kotikäyttäjiä ja esimerkiksi valokuvausta harrastavia ihmisiä, jotka kaipaavat hyvää, mutta helppokäyttöistä ohjelmaa kuvankäsittelyyn.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä vertailuun valittiin Microsoftin Digital Image Suite 9.0, joka on Microsoftin yritys vallata jalansijaa kuvankäsittelyohjelmien ennestäänkin ruuhkaisilla markkinoilla.

Käyttöliittymien kätevyys

Kuvankäsittelyohjelmilla on usein hyvin samankaltaiset käyttöliittymät. Ne nimittäin noudattavat pitkälti samoja periaatteita: työkalupalkki vasemmassa laidassa, erilliset työkaluasetukset ylärivin palkissa ja kelluvia paletteja oikeassa laidassa. Paint Shop Pron nykyinen ulkoasu on lähestynyt selvästi Adoben suosimaa käyttöliittymätyyppiä, jossa esimerkiksi eri työkalujen hienosäätö sijaitsee ylärivin asetuspalkissa.

Siinä missä sekä Photoshop Elements että Paint Shop Pro noudattavat edellä kuvattua kuvankäsittelyohjelmien käyttöliittymämallia, on Digital Image Pron käyttöliittymä hieman toisenlainen. Vasemmassa laidassa ei olekaan pystysuoraa työkalupalkkia, vaan yleisimpien toimintojen ikkunat, joista käyttäjä löytää nopeasti kaikki tavallisimmat toiminnot. Tähän ratkaisuun on varmasti osaltaan vaikuttanut se seikka, ettei Digital Image Prossa ole erilaisia paljon tarvittavia työkaluja niin suurta määrää kuin Photoshop Elementsissä sekä Paint Shop Prossa.

Digital Image Pron käyttöliittymä osoittautui vertailussa hyvin helppokäyttöiseksi. Kaikki tavallisimmat toiminnot on helppo löytää pienten havainnollistavien kuvien ansiosta, ja niiden sijainnit oppii nopeasti. Ohjelmasta huomaa, että se on tarkoitettu nimenomaan kuvankäsittelyyn, sillä erilaiset kuvankäsittelyn perustoiminnot (värien korjaaminen, terävöittäminen ja niin edelleen) ovat valmiiksi näkyvillä käyttöliittymän yleistoimintojen valikossa. Photoshop Elementsissä ja Paint Shop Prossa nuo toiminnot löytyvät ylärivin valikoista.

Paint Shop Pro on varannut uusia käyttäjiä varten käyttöliittymästä tilaa oppimiskeskukselle (Learning center), josta löytyy pikaohjeita moniin tavallisiin toimintoihin, kuten punasilmien korjaukseen ja kuvan rajaukseen. Tämä ikkuna on aloittelijoille varmasti hyödyllinen, mutta vie käyttöliittymästä turhan paljon tilaa ja on siksi hieman kömpelö.

Tasojen hallinta on Paint Shop Pron käyttöliittymässä hoidettu hieman kummallisella tavalla. Tasopaletti löytyy ohjelmaikkunan oikeasta alakulmasta, minne se vaikuttaisi sopivan oikein mainiosti kunnes käyttäjä lopulta tajuaa, että paletti ei itse asiassa olekaan aluksi kokonaan näkyvissä. Kun palettia venyttää tarpeeksi saadakseen kaikki tarpeelliset tasotoiminnot näkyviin, vie paletti suorastaan älyttömän määrän kullanarvoista työtilaa.

Välilehtiä sisältävät työkalupaletit patentoineella Adobella ei sen sijaan vaikuttaisi olevan ohjelmissaan tilaongelmia. Tilaa säästävien välilehtien ansiosta Photoshop Elementsin käyttöliittymä on hyvin siisti, eikä näytä täyteen ahdetulta. Tilaa on jäänyt jopa erillisille vinkki- ja ohjeikkunoille. Käyttöliittymän oikeasta ylälaidasta löytyvät välilehdet saa myös vedettyä irrallisiksi kelluviksi paleteiksi, jos niin haluaa. Tämä on käytännöllinen ratkaisu ainakin paljon tarvittavien tasoasetusten välilehdelle.

Työkalupakkien sisältö

Vertailun kolmesta ohjelmasta Digital Image Suite on työkaluiltaan selvästi suppein. Koska se on tarkoitettu lähinnä ainoastaan kuvien käsittelyyn ja muokkaamiseen, mutta ei piirtokäyttöön, siitä puuttuvat lähes täysin kaikki piirtotyökalut. Myös useimmat ohjelmasta löytyvät työkalut poikkeavat Photoshop Elementsin ja Paint Shop Pron työkaluista siinä, että niitä käytetään koko kuvaan tai valittuun alueeseen, eikä niitä voi käyttää ikään kuin siveltiminä, kuten vertailun muissa ohjelmissa. Myös ohjelman valintatyökalut ovat vähäiset.

Digital Image Suitessa on kuitenkin myös yksittäisiä, ainoastaan maalauskohtaan vaikuttavia työkaluja esimerkiksi perussivellin, kuvio- ja maaliämpäri, leimasinsivellin sekä muun muassa kuvien pikkuvikojen käsittelyyn tarkoitetut Smart Erase, Blending Brush ja Clone Brush. Ohjelman kunniaksi on ehdottomasti sanottava, että kuvien pikaparannuksia varten laaditut työkalut ovat helppokäyttöisiä ja hyödyllisiä, ja niiden avulla saa tehtyä pienet kuvankäsittelytyöt hyvin nopeasti.

Sekä Paint Shop Pro että Photoshop Elements sisältävät laajan ja monipuolisen työkalupakin. Pakki sisältää kaikkea perussiveltimestä ja kynästä hieman harvinaisempiin työkaluihin, kuten taustapyyhekumiin ja värikylläisyyssiveltimeen. Molemmissa ohjelmissa on myös joitakin työkaluja, joita toisesta ei löydy: Photoshop Elements sisältää muun muassa erityisen punasilmien korjaussiveltimen, kun taas Paint Shop Prossa on esimerkiksi aivan oma naarmunpoistotyökalunsa.

Valintatyökalut ovat molemmissa ohjelmissa monipuoliset Paint Shop Pro tarjoaa ehkä tässä suhteessa käyttäjälleen kuitenkin hieman enemmän valinnanvaraa kuin Photoshop Elements. Jälkimmäisessä on kuitenkin helpompi valita värit ja materiaalit, sillä Paint Shop Pron Materials-paletti vaikuttaa ainakin äkkiseltään hieman sekavalta.

Sekä Photoshop Elementsissä että Paint Shop Prossa käyttäjä voi muokata työkaluja hyvinkin paljon saadakseen niistä mieleisensä. Esimerkiksi siveltimestä voi muuttaa sen kärjen kokoa, kääntökulmaa, jäljen yhtenäisyyttä, värin paksuutta ja niin edelleen. Paint Shop Prossa erilaisia asetuksia on ainakin muutamissa työkaluissa enemmän, mutta ainakin normaalin siveltimen asetukset ovat Photoshop Elementsissä selkeydessään ylivoimaiset. Paint Shop Prossa joidenkin asetusten numeroarvokaaos voi tuntua kokemattomasta käyttäjästä pelottavalta.

Punaisten silmien korjaaminen

Punasilmät ovat kuvissa niin tavallinen vitsaus, että niitä joutuu varmasti korjailemaan jokainen kuvankäsittelijä. Kaikki vertailun ohjelmat tarjoavatkin punasilmien korjaukseen oman työkalunsa.

Digital Image Pro on tehnyt silmien korjaamisesta suorastaan naurettavan yksinkertaista. Fix Red Eye -toiminnossa käyttäjän tarvitsee ainoastaan napsauttaa hiirellä kummankin silmän punaista osaa, ja sen jälkeen valita Red-eye auto fix. Tulos saattaa kuvasta riippuen olla punaisen sijasta violetihko, mutta yhtä kaikki silmät paranevat selvästi. Jos silmät korjauksen jälkeen näyttävät edelleen turhan punaisilta, käsittelyn voi toistaa. Kaiken kaikkiaan Digital Image Pro korjaa punaiset silmät vaivattomasti ja sangen näppärästi muuttamatta silmien omaa ilmettä.

Photoshop Elementsissä silmien punaisuus korjataan korvaamalla valitut punaisen sävyt käyttäjän valitsemalla värillä. Työkalu itsessään on helppokäyttöinen ja sen kokoa ja toleranssiasetuksia saa muutettua, mutta tulokset eivät aina ole erityisen onnistuneita. Vaikka korvaavaksi väriksi valittaisi musta, tulee silmästä usein ruman harmaa. Myös toleranssiasetusten kanssa saa olla tarkkana, ettei värinvaihdosta tapahdu ei-toivotuissa paikoissa.

Paint Shop Pron punasilmäkorjaus poikkeaa täysin edellisistä. Ohjelmassa alkuperäisen silmän päälle luodaan ikään kuin uusi silmä, joka peittää alle jäävän punaisen. Tarjolla on lukuisia eri värivaihtoehtoja, joista käyttäjän tulee valita se, joka on lähimpänä silmän alkuperäistä väriä. Tämän jälkeen määritellään pupillin tummuus, iiriksen koko, sumennuksen määrä ja niin edelleen.

Ehkä ikävintä Paint Shop Pron menetelmässä on se, että se peittää paitsi alkuperäisen silmän punaisuuden, myös siinä mahdollisesti näkyvän heijastuksen. Tilalle ohjelma luo oman keinotekoisen valopilkun, jonka kokoa ja kirkkautta voi säätää. Pahimmillaan keinotekoiset valopilkut eivät näytä lainkaan siltä, että heijastukset olisivat peräisin samasta valonlähteestä. Parhaimmillaan lopputuloksena on suhteellisen kaunis silmä, jonka ainoa vika on se, ettei se juurikaan näytä omistajansa silmältä.

Pikkuvikojen korjaus

Photoshop Elements on vertailun ohjelmista ainoa, jossa ei ole erityisesti pikkuvikojen korjailuun suunniteltuja työkaluja. Käytössä on siis ainoastaan ohjelman perustyökalupakki, josta kuitenkin löytyy kaikenlaisia hyödyllisiä työkaluja. Naarmujen ja roskien ynnä muiden poistamiseen kätevin työkalu lienee kloonaava leimasin, jonka voi erilaisilla asetuksilla säätää mieleisekseen. Kopiointikohdan valinta alt-näppäimen avulla on kuitenkin hieman kömpelöä verrattuna Paint Shop Pron vastaavaan työkaluun, jossa valinta tehdään hiiren oikealla napilla.

Paint Shop Prossa on kloonaustyökalun lisäksi myös erillinen Scratch Remover, joka on helppokäyttöinen työkalu pienten vikojen peittämiseen. Korjattu kohta jää kuitenkin aavistuksen verran ympäristöään sumeammaksi, joten esimerkiksi selvässä värien rajakohdassa työkalun jäljen voi erottaa.

Digital Image Pro tarjoaa pienten vikojen korjaamiseen peräti neljä eri työkalua. Normaali kloonaustyökalu toimii kuten kahdessa muussakin ohjelmassa, paitsi että uuden kopiointikohdan valitseminen on surkean kömpelöä. Blending Brush toimii muuten kuten kloonaus, mutta kloonattu kohta mukautuu uuden kohdan värisävyihin (joskaan tulos ei ole aina erinomainen). Smart Erase sulauttaa vikoja ympäristöönsä, kun ne ensin ympäröidään työkalulla. Remove Spots or Blemishes puolestaan poistaa helposti esimerkiksi pienet täplät jättäen korjatun kohdan kuitenkin hieman sumeaksi.

Pikkuvikojen korjauksessa Digital Image Pro on siis sangen mainio ohjelma. On kuitenkin todettava, että kolme sen neljästä tarkoitukseen suunnitellusta työkalusta voi hyvinkin korvata yksinkertaisesti näppärällä kloonaustyökalun käytöllä.

Kuvien hallinta

Paint Shop Prossa ja Photoshop Elementsissä kuvien hallinnassa ei ole paljonkaan eroa. Molemmissa ohjelmissa on oma kuvaselaimensa, jonka avulla valitun kansion sisällä olevia kuvia on helppo selata. Photoshop Elements esittää myös valitun kuvan tarkat tiedot (milloin muokattu, tiedostokoko ja -tyyppi yms.). Molemmat sisältävät Lähetä sähköpostitse -toiminnon, joka liittää auki olevan kuvan sähköpostiviestiin. Paint Shop Pro lisää myös hiiren oikean napin taakse toiminnon, jolla minkä tahansa kuvakansion sisältöä voi selata Paint Shop Prolla.

Paint Shop Prossa käyttäjällä on myös mahdollisuus ladata kuvia Internet-galleriaan. Oman gallerian saa rekisteröitymällä, ja se on ilmaista. Tätä kautta käyttäjällä on myös mahdollisuus tilata maksullisia printtejä ja postikortteja kuvistaan sekä jakaa kuvia muiden kanssa. Ohjelma tukee myös monin tavoin Internet-sivujen suunnittelua: kuvista saa helposti tehtyä esimerkiksi nettisivuilla käytettävän kuvakartan (image map).

Photoshop Elementsiin on sisälletty kätevä toiminto oman kuvagallerian luomiseksi. Monista eri tyyleistä käyttäjä saa valita sopivan ulkonäön gallerialleen, ja ohjelma tekee valitun kansion sisällöstä automaattisesti tyylikkään gallerian HTML-muodossa.

Digital Image Library on puolestaan kokonaan erillinen ohjelma, joka on suunniteltu nimenomaan kuvien hallintaa varten. Kuvakirjastoon voi lisätä haluamansa kansiot, minkä jälkeen ohjelma näyttää kansioiden sisällöt ja valitun kuvan tiedot. Kuvaa pääsee myös kätevästi muokkaamaan Digital Image Prohon, ja jopa monien kuvien samanaikainen muokkaaminen onnistuu. Sähköpostiviestiin kuvan saa liitettyä kätevästi, ja myös printtien tai kuvallisten lahjojen tilaamiseen on oma toimintonsa. Kaiken kaikkiaan Digital Image Library on kuvien hallintaan perusteellisempi ja laajempi väline kuin Paint Shop Pro tai Photoshop Elements.

Lue myös:

    Uusimmat