Enter testaa: Pienet ja edulliset videokamerat

Logitech on luonut käytännössä kokonaan uuden tuoteryhmän esittelemällä kaksi verrattain edullista ja pientä, MPEG-4-videota muistikortille tallentavaa kameraa. Testasimme uutuudet ja selvitimme, mitä minivideokameroilla voi tehdä.

Sekä Pocket Video 550 että 750 toteuttavat samaa pystysuuntaisen muotoilun filosofiaa. Kahvamaisen muodon ansiosta kamerat pysyvät hyvin kädessä, ja kuva pystyy kohtuullisen vakaana, koska kättä voi pitää luonnollisessa asennossa. 550:lla täytyy kuvata sokkona tai hoitaa rajaus yksinkertaisen etsimen avulla, 750:ssa tarkka rajaaminen on sivusta avautuvan näytön ansiosta huomattavasti helpompaa.

550- ja 750- mallit ovat kuvan kaappaavan CMOS-kennon osalta identtisiä, eikä niiden tuottamissa videotiedostoissa ole havaittavissa eroa. Kalliimmassa 750-mallissa on sen sijaan huomattavasti enemmän käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten 1,5 tuuman nestekidenäyttö, sisäänrakennettu kaiutin, ladattava akku ja 32 megatavun Secure Digital muistikortti. 550-kamera toimii paristoilla, eikä sen myyntipakkauksessa seuraa muistikorttia, vaikka paikka sille kamerassa onkin. Kummassakin kamerassa on 16 megatavua sisäistä muistia.

Laitteet eivät ole sen enempää teknisesti kuin käytön kannaltakaan kovin monimutkaisia. Liikkuvia osia kuten zoom-objektiivia tai nauhaa ei ole, ja kuvausvaiheessa tulee kummassakin kamerassa käytettyä lähinnä virta- ja rec-nappuloita. 750:ssa onnistuu kuvattujen pätkien katselu kameran omalta näytöltä, mutta 550:n käyttäjä joutuu arvailemaan muistikortille tallentuneen videon onnistuneisuutta tietokoneen äärelle pääsyyn asti.

Laadullisesti Logitechin kameroiden videokuva on webbikameroista tuttua, varsin vaatimatonta tasoa. Kiinteän tarkennusalueen objektiivi, 320 x 240 pisteen resoluutio, väritoistoltaan korkeintaan kohtuullinen CMOS-kenno, 20 kuvan sekuntinopeus ja MPEG-4-pakkaus aiheuttavat yhdessä sen, että videotiedostot ovat paremmallakin laatuasetuksella suttuisen näköisiä.

Erityisiä ongelmia on pysty- ja vaakasuorissa linjoissa kameraa liikutettaessa, sekä kirkkaissa valonlähteissä, jotka aiheuttavat ajoittain kuvaan värihäiriöitä. Kristallinkirkasta kuvaa tämän hintaluokan laitteilta ei luonnollisesti voi odottaa, mutta videon laatu häviää selvästi myös useimmista digitaalisista still-kameroista löytyvän videokuvausmoodin tuotoksille. Pikkuriikkisen mikrofonin kaappaaman äänen laatu on vielä kuvaakin heikompi - puheesta saa jotenkuten selvää, mutta ympäristöäänet sulautuvat epämääräiseksi taustakohinaksi.

Ohjelmistopuolella Logitech ei tarjoa mitään suurempia yllätyksiä. Kamerat toimivat uudemmissa Windowseissa levyasemina ilman ajuriohjelmien asennusta, mutta Logitechin oman apuohjelman asentamisesta videoiden kopiointi omalle koneelle ja arkistointi sujuu erittäin suoraviivaisesti.

Videot tallennetaan .ASF-päätteisinä, MPEG-4-pakattuina Windows Media tiedostoina, jotka voi siirtää sellaisinaan internetiin ja joiden katselu onnistuu esimerkiksi Windowsin omalla Media Player ohjelmalla. Kummankin kameran mukana seuraa myös Roxio Video Wave Movie Creator LE ohjelmisto, jonka avulla videopätkiä on mahdollista leikata, yhdistellä ja editoida.

Lue myös:

    Uusimmat