Enter opastaa: Näin käytät Messenger 6.0 -ohjelmaa

Microsoftin luomasta Messenger -ohjelmasta on julkaistu jo kuudes versio. Tämä näppärä pikaviestiohjelma on lisännyt suosiotaan jatkuvasti, sillä se on monipuolinen ja helppokäyttöinen eikä yritä ahtaa samaan pakettiin liikaa toimintoja ja ominaisuuksia.

Suomalaisen peruskäyttäjän näkökulmasta erityisen positiivista MSN Messengerissä on se, että siitä on olemassa myös suomenkielinen versio. Erilaiset ominaisuudet ja toiminnot on siis suhteellisen helppo ymmärtää ja oppia, vaikkei englantia osaisikaan.

Versio 6.0 esittelee suurelle yleisölle monia uusia, kiinnostavia ominaisuuksia. Ohjelmaan on lisätty web-kameran käyttömahdollisuus, lukuisia uusia ja hauskoja hymiöitä (joista useat animaatioita), mahdollisuus käyttää erilaisia taustakuvia viesti-ikkunoissa, keskustelukuvakkeet ja erilaisia pieniä verkkopelejä, joita voi pelata keskustelukumppanin kanssa.

MSN Messenger 6.0 on ilmaisohjelma, jonka voi ladata itselleen osoitteesta messenger.msn.fi. Suomenkielisen ohjauksen ansiosta ohjelman asentaminen on helppoa ja vie vain hetken. Muut ohjelmat on hyvä sulkea asennuksen ajaksi. MSN Messengerin käyttö vaatii .NET Passport -tunnuksen, joten jos sellaista ei ole vielä hankkinut, se on tehtävä viimeistään siinä vaiheessa, kun haluaa kirjautua sisään ohjelmaan. Jos sinulla on käytössäsi joko hotmail.com- tai msn.com-sähköpostiosoite, on sinulla jo ennestään .NET Passport -tunnus, eikä rekisteröityminen siis ole tarpeen.

Rekisteröityminen tapahtuu suomenkielisellä web-lomakkeella, jonka täyttämisen monimutkaisin osuus lienee omaperäisen käyttäjätunnuksen keksiminen. Kun rekisteröityneitä käyttäjiä on jo miljoonia, on selvää, että tavallisimmat ja suosituimmat tunnukset ovat jo varattuja.

Osoitteessa register.passport.net/fi/ on myös mahdollista rekisteröidä jokin olemassa oleva sähköpostiosoite .NET Passport -tunnukseksi sen sijaan, että rekisteröityisi hotmail-palvelun käyttäjäksi. Kun osoite on rekisteröity, sitä voidaan käyttää kirjauduttaessa sisään Messengeriin. Osoite on kuitenkin vahvistettava sähköpostitse tulevien ohjeiden mukaisesti, sillä muuten ohjelma nalkuttaa vahvistamattomasta osoitteesta.

Messengeriin kirjautuminen on helppoa: annetaan vain kysyttäessä käyttäjänimi ja salasana ja painetaan OK. Jos käytössäsi on oma kone, jolla ei ole muita käyttäjiä, kannattaa ruksia Muista nimeni ja salasanani tällä koneella -asetus, sillä se nopeuttaa sisäänkirjautumista jatkossa. Myös unohtuneen salasanan hakeminen onnistuu tätä kautta. Oletko unohtanut salasanasi? johtaa käyttäjän palveluun, jonka kautta unohtunut salasana saadaan palautettua omistajansa mieleen. Tähän käytetään rekisteröintivaiheessa valittua tarkistuskysymystä (esimerkiksi lemmikin nimi tai puolison toinen nimi).

Kun on kirjauduttu sisälle Messengeriin, päästään luomaan oma yhteystietojen lista, joka koostuu toisista ohjelman käyttäjistä. Listaa katsoessasi näet aina, ketkä ystävistäsi ovat tavoitettavissa ja ketkä ovat offline-tilassa.

Helpoimmin saat lisättyä haluamasi henkilön listallesi, jos tiedät hänen sähköpostiosoitteensa tai kirjautumisnimensä. Kohdasta Yhteystiedot / Lisää henkilö avautuu ohjattu toiminto, jonka avulla voit lisätä ystäväsi yhteystietojen listallesi. Toiminto antaa valita, etsitäänkö henkilöä sähköpostiosoitteen tai kirjautumisnimen perusteella, vai käytetäänkö osoitteistoa. Jos valitaan jälkimmäinen, käytetään hakuun niitä osoitteita, jotka käyttäjällä on hotmail-osoitekirjassaan.

Jos ystävän .NET Passport -tunnus on tiedossa, käy lisääminen yhteystietolistalle hyvin helposti. Riittää, kun ohjatussa Lisää henkilö -toiminnassa antaa lisättävän ystävän sähköpostiosoitteen ja valitsee Next. Ohjelma kertoo, onnistuiko lisääminen vai ei. Mikäli lisääminen onnistui, näkyy henkilö nyt yhteystietojen listalla.

Henkilöitä voi myös etsiä hakupalvelun avulla. Valitsemalla Yhteystiedot / Etsi yhteyshenkilöä pääset etsimään ystävääsi MSN-jäsenhakemistosta. Tämän jäsenhakemiston avulla voit myös etsiä uusia ystäviä yhteisten harrastusten parista, sillä käyttäjäprofiileja on mahdollista selata harrastusten mukaan. Jos haluat oman profiilisi näkyviin muiden joukkoon, voit luoda sellaisen valitsemalla Työkalut / Asetukset / Omat tiedot / Oma julkinen profiili ja Muokkaa profiilia .

Keskustelun aloittaminen MSN Messengerissä on helppoa. Sen voi tehdä joko kaksoisnapsauttamalla halutun online-tilassa olevan henkilön nimeä yhteystietolistassa tai painamalla hiiren oikeaa nappia nimen päällä ja valitsemalla Lähetä pikaviesti . Molemmat tavat avaavat viesti-ikkunan, jonka alaosassa sijaitsevaan tekstilaatikkoon sinun tulee kirjoittaa viestisi. Kun olet kirjoittanut viestisi, paina joko Enter-näppäintä tai Lähetä-painiketta, ja viestisi siirtyy vastaanottajan luettavaksi.

Tekstilaatikon yläpuolella sijaitsevat fonttiasetukset, hymiövalikko sekä taustakuvavalikko. Fonttiasetuksista voit muuttaa käyttämäsi fontin tyyppiä, kokoa ja väriä. Hymiövalikosta voit valita viestiisi sopivan hymiön, jonka kuitenkin näet lopullisessa viestissä hymiövalikon esittämällä tavalla vain, jos olet sallinut hymiöiden näytön viesteissä (Työkalut / Asetukset / Viestit / Näytä hymiöt pikaviesteissä).

Muussa tapauksessa näet hymiön kirjainmerkinnän esimerkiksi merkinnän (L) sydämen sijasta. Jos ja kun opit muistamaan hymiöiden kirjainmerkintöjä, voit käyttää niitä sen sijaan, että valitsisit aina hymiön niiden valikosta. Kirjainmerkinnän (eli pikanäppäimen) näet hymiövalikosta, kun siirrät osoittimen haluamasi hymiön päälle ja odotat hetken.

Taustakuvat ovat yksi Messenger 6.0:n uusista ominaisuuksista. Ne ovat ikkunakohtaisia taustakuvia, joita voit käyttää keskusteluikkunoissa. Taustakuvat-valikossa on tarjolla muutamia valmiita vaihtoehtoja, mutta voit myös tehdä omia taustakuviasi. Avattuasi taustakuvavalikon valitse kohta Luo taustakuvia ja avautuvasta uudesta ikkunasta valitse Selaa... nyt voit etsiä haluamasi kuvan kiintolevyltäsi. Huomaa kuitenkin, että jos kasvatat viesti-ikkunan kokoa, taustakuva venyy. Jos klikkaat Lataa lisää kuvia -linkkiä, pääset lataamaan MSN:n tarjoamia lisäkuvia.

Kuvien ikkunakohtaisuus tarkoittaa sitä, että jos olet ottanut vaikkapa Liisan kanssa keskustellessasi käyttöön taustakuvan Nauravat naamat ja Mikon kanssa puolestaan Kahvikupin , ovat samat taustakuvat käytössä näiden ystävien kanssa keskustellessasi niin kauan, että vaihdat kuvat toisiin.

Outi Kulkula

Lue myös:

    Uusimmat