Entä jos minun mieleni järkkyy?

Mielenterveyden järkkyminen omalla kohdalla on jo ajatuksena pelottava. Vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma muistuttaa, että nykyajan hoidoilla potilaan oireet on mahdollista saada kuriin.

Masennus lukeutuu mielenterveysongelmista yleisimpien joukkoon. Tutkimusprofessori, Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma toteaa, että masennus voi kohdata elämänkaaren aikana hyvin monia ihmisiä, mutta se on myös kohtalaisen hyvin paranevaa.

− Raskaimmat mielisairaudet ovat niitä, jotka tyypillisesti alkavat nuoruusiässä. Ne ovat melko voimakkaasti perinnöllisiä ja helposti tunnistettavia.

Todellisuudentajun menetys ei tapahdu pysyvästi kovin monelle. Esimerkiksi koko maailmassa skitsofreniaa sairastaa prosentti ihmisistä. Yleisimpiä ovat mieliala- ja päihdeongelmat.

− Näihin on hyviä mahdollisuuksia vaikuttaa hoidolla. Toki tarvitaan myös monenlaista muuta asioiden järjestämistä.

Lääkitys avainasemassa

Lauerma kohtaa työssään mielenterveyspotilaita, jotka kehotuksesta huolimatta jättävät antipsykoottisen lääkkeen nauttimatta.

− Usein tämä johtuu lääkkeen sivuvaikutuksista tai siitä, ettei potilaalla ole riittävää oivallusta tilastaan. Hän katsoo, että ongelmat johtuvat muista ihmisistä. Useimmiten ihmiset kuitenkin oppivat kantapään kautta, että lääkkeitä kannattaa käyttää.

Oman ongelmansa muodostaa luontaislääkintä. Lauerma ei katso hyvällä tilannetta, jossa mielenterveyspotilas jättää antipsykoottiset lääkkeet käyttämättä ja sen sijaan ostaa koko kansaneläkkeellä luontaistuotekaupan mainostamia yrttejä.

− Luontaislääkinnässä liikkuu suuria rahasummia, ja lupaukset ovat hurjia. Toiveajattelu kohdistetaan luontomystiikan värjäämään pilleripurkistoon, jota väitetään psyykelle edulliseksi. Tosiasiassa hoitovaikutus jää pois.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat