Mainos

Ensikokemukset: Sonyn Xperia XZ1 ja XZ1 Compact tylsiä uutuuksia - uudistukset vähäisiä

IFA-messujen älypuhelinjulkistuksista, joihin ovat lukeutuneet myös esimerkiksi ylemmän keskihintaluokan Moto X4 sekä LG:n uusi V30-huippupuhelin, eniten kylmäksi jättävät Sonyn uutuudet.

Xperia XZ1 Compact sekä erityisesti Xperia XZ1 tuntuvat saman vanhan toistolta. Sonyn muotokieli älypuhelimissa on pysynyt pitkään samana ja uusia malleja on nähty sillä tahdilla, ettei kukaan oikein enää muista niiden eroja. Esimerkiksi huippupuhelinten kategoriassa viimeisen vuoden aikana on nähty Xperia XZ, Xperia XZs, Xperia XZ Premium ja nyt Xperia XZ1. Erot näidenkin puhelinten välillä ovat loppujen lopuksi niin vähäisiä, ettei niillä ole todelliseen jokapäiväiseen käyttökokemukseen kummoista merkitystä.

Sony on ikään kuin muotoilunsa vanki. Xperioista on tullut jo liiankin tunnistettavia. Sen takia ne tuntuvat vähän tylsiltä, vaikka ominaisuudet ovatkin ihan hyvällä tasolla. Nytkin Xperia XZ1 tarjoaa tehokkaan Qualcommin Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin ja kameran muutamalla erikoisominaisuudella – joskin kamera on tuttu jo edeltäjistä. Menneinä vuosina Sonyn erikoisuutena olleesta vedenkestävyydestä on tullut enemmän sääntö kuin poikkeus huippupuhelimissa, ja Sony näin kadottanut etunsa.

Puhelimen reunukset näytön ylä- ja alapuolella ovat Sonyissa jääneet valtaviksi kilpailijoihin verrattuna. Lisäksi Sonyn kulmikkuus tuntuu samoin vanhanaikaiselta, kun kilpailijat ovat solakoituneet. Laatikkomaisuudesta huolimatta Sonyn uutuudessa akun kapasiteetti on vain 2 700 milliampeerituntia.

Xperia XZ1 Compact on nyt kahdesta huippupuhelinuutuudesta kiinnostavampi. Se on teknisesti kokoa lukuun ottamatta käytännössä samalla viivalla Xperia XZ1:n kanssa ja samalla tapaa myös pölyn- ja vedenkestävä. Jopa akun koko on sama, vaikka puhelin on pienempi. Xperia XZ1 Compactissa on 4,6 tuuman näyttö hieman vaatimattomasti puhelimen hintaluokkaan nähden vain 1280×720 pikselillä, Xperia XZ1:ssä 5,2 tuuman näyttö 1920×1080 pikselillä. Lisänä suuremmassa mallin näytössä on myös HDR-tuki.

Oikeastaan kiinnostavin seikka Sonyn uutuuksissa on, että ne tulevat heti ajantasaisesti tuoreella Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversiolla varustettuna.

Xperia XZ1 Compact on Suomessa hinnoiteltu 599 euroon ja Xperia XZ1 699 euroon. Pienemmälle Compactille ei juuri löydy yhtä tehokkaita kilpailijoita sen kokoluokassa, mutta hinta tuntuu silti korkealta. Kuten myös Xperia XZ1:n.

Sonyn pitäisi todella keksiä jotakin erilaista tulevissa älypuhelimissaan. Vanhan kaavan toistamisen päivät alkavat olla nyt luetut.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.