Ensitunnelmat Honor 10:stä: suosikkipuhelinsarjan jatkajassa jälleen paljon vastinetta rahalle

Huawein sisarbrändin Honorin lippulaivapuhelimet Honor 8 ja Honor 9 ovat olleet erittäin suosittuja Suomessa eikä ensikokemusten jälkeen ole epäilystä, etteikö Honor 10 tulisi jälleen toistamaan vastaavaa menestystä.

Honor kertoi Honor 10:n Euroopan myyntiintulosta tänään Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Parasta Honor 10:ssä on hinta, joka on erittäin kilpailukykyinen. Honor 10 tulee myyntiin Suomessa alkaen 449 euron hintaan 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla. Lisäksi tarjolle tulee toinen vaihtoehto 499 eurolla sisältäen 4 ja 128 gigatavun muistit.

Ominaisuuksiltaan Honor 10:ssä on paljon yhteistä Huawein hiljattain myyntiin tulleiden P20-puhelinten kanssa. Honor 10:n 5,84 tuuman IPS LCD -näyttö 19:9-kuvasuhteella ja 2280×1080 pikselillä on tuttu Suomessa 349 euron suositushintaisesta P20 Litestä, Kirin 970 -järjestelmäpiiri puolestaan 649 ja 849 euron P20 ja P20 Pro -malleista. Takaa löytyvä kaksoiskamera on Honor 10:ssä omanlaisensa.

Honor 10 maksaa satasen enemmän kuin Huawein P20 Lite, mutta sisältää huomattavasti enemmän suorituskykyä Huawei-huippupuhelimista aiemmin tutun Kirin 970 -järjestelmäpiirin voimin. Lisäksi rakenne tarjoaa huomattavasti paremman laatutuntuman ja takakamerakin vaikuttaa paremmalta.

Loppukevään älypuhelinten uutuustulvasta Honor 10:n pahimmiksi kilpailijoiksi nousevat jo hiljattain kauppoihin saapunut Nokia 7 Plus, huomenna julkistettava OnePlus 6 sekä Asus Zenfone 5z. Näistä 399 euroon hinnoiteltu Nokia 7 Plus jää hieman suorituskyvyssä, mutta on muuten pitkälti verrannollinen Honor 10:n kanssa. Muista eroista esimerkiksi näyttölovi (löytyy Honor 10:stä, ei Nokia 7 Plussasta) ja materiaali (Honor 10 lasipintainen, Nokia 7 Plus alumiinia) ovat pitkälti mielipidekysymyksiä. OnePlus 6:n hinta puolestaan lähtee luotettavan paljastuksen perusteella 519 eurosta, jolloin hintaeroa Honor 10:een olisi 70 euroa. OnePlus 6 ei huhujen perusteella tarjoa mitään kovin merkittävästi parempaa, joten Honor 10:n hinta alkaa näyttää vertailussa varsin hyvältä. Myöhemmin kesäkuussa markkinoille saapuva Asus Zenfone 5z heittää myös kovan haasteen Honor 10:lle, mutta on myös 499 euron hinnaltaan hieman kalliimpi.

Honor itse korostaa Honor 10:ssä erityisesti kahta seikkaa. Ensimmäinen näistä on tekoäly, jota hyödynnetään kamerassa kuvauskohteiden tunnistamiseen. Tämä on jo tuttua samoin Kirin 970 -järjestelmäpiirillä varustetuista Huawein Mate 10 ja P20 -huippupuhelimista. Tekoäly optimoi kuvausasetukset tilanteen mukaan. Käytännössä tekoälyn merkitys ei ehkä ole niin merkittävä kuin mitä Huawei ja Honor markkinoinnissaan viestivät, ja osa käyttäjistä ei välttämättä edes pidä tekoälytunnistuksen perusteella ajoittain ylikorostetuista säädöistä.

Honor 10:ssä aivan uutta tekoälyn kuvauksessa hyödyntämisessä on kuvan segmentointi niin, että sen eri osissa voidaan käyttää erilaisia kuvaan vaikuttavia asetuksia. Tämä voi tehdä tekoälytunnistuksesta jälleen jonkin verran hyödyllisempää ja on askel eteenpäin.

Lähtökohtaisesti Honor 10:n takakameran voi odottaa olevan parempaa keskiluokkaa, mutta tason jatkuvasti noustessa huippuluokka Huawein P20:n ja P20 Pron johtamana on kohonnut jo seuraavalle tasolle. Honor 10:ssä on 16 megapikselin väripääkamera sekä 24 megapikselin monokromikamera f/1,8-koon aukoilla. Etukamera on tarkkuudeltaan 24 megapikseliä ja aukon kooltaan f/2,0.

Toinen Honorin korostama erikoisuus Honor 10:ssä on sen lasipinnan viimeistely. Huawein P20 Prossa nähdyn Twilight-liukuvärivaihtoehdon jatkoksi Honor 10 tulee nyt saataville kahtena Aurora Glass -erikoisvärinä, jotka yhdistävät sinistä ja violettia (Phantom Blue) tai vihreää ja violettia (Phantom Green). Molemmat näyttävät tyylikkäiltä, ja ovat piristäviä poikkeuksia valtavirrasta. Muut värivaihtoehdot ovat Midnight Black ja Glacier Grey.

Testipuhelimemme on väriltään valitettavasti musta, joka erikoisväreihin verrattuna on todella tylsä.

Kädessä Honor 10 tuntuu hyvältä: laatutuntuma on erinomainen ilman mainittavia heikkouksia. Pöly- ja vesitiiviyttä Honor 10:lle ei luvata, mikä onkin yksi sen monista kalliimmista huippupuhelimista erottava puute. Ilahduksen aihe monille puolestaan on perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän säilyttäminen.

Näytön laadussa Honor 10 jää jälkeen tämän hetken huipusta. Näytön väritoisto ja katselukulmat jättävät hieman toivomisen varaa, mutta kokonaisuutena näyttö on kelvollinen eikä eroa parempiin juuri edes huomaa ilman rinnakkain vertailua. 5,84 tuuman kokoisen IPS LCD -tekniikan näytön kuvasuhde on 19:9 ja pikseleitä on 2280×1080.

Honor 10:ssä eteen näytön alapuolelle sijoitettu sormenjälkilukija on tavallista mielenkiintoisempi tapaus. Näyttölasin alta ilman erillistä syvennystä löytyvä lukija perustuu nimittäin vielä toistaiseksi poikkeuksellisella tavalla ultraääniteknologiaan. Sen pitäisi mahdollistaa hyvin toimiva tunnistus myös sormen ollessa kostea tai rasvainen. Lukijan luotettavuus kuitenkin selviää vasta myöhemmin pidempiakaisella testauksella. Pikaisella kokeilulla lukija sijaitsee aivan laitteen alareunassa, mikä hieman myös jo vaikeuttaa käyttöä. Huawei ja Honor ovat olleet tunnettuja erinomaisen nopeista ja varmoista sormenjälkilukijoistaan. Äkkiseltään Honor 10:n lukija tuntuu myös nopealta, mutta lukijan toimintavarmuus ainakin oman testilaitteemme perusteella ei pärjää esimerkiksi verrokkina rinnalla olleelle Mate 10 Prolle.

Kokonaisuutena Honor 10 vaikuttaa erinomaiselta älypuhelimelta, erityisesti hintaansa nähden. Tarjolla on moitteeton laatutuntuma sekä tyylikäs design yhdistettynä huippuluokan suorituskykyyn kohtuuhinnalla. Näyttö kattaa etupuolen laajasti. Näytön ja kameran laatu ovat pikaisten kokemusten perusteella hyvää keskiluokkaa. Honor 10 tukee myös vikkelää SuperCharge-pikalatausta, ja muutkin perusasiat vaikuttavat olevan kunnossa.

Honor 10:stä on helppo ennustaa jälleen hittipuhelinta. Se on samalla myös esimerkki erinomaisesta kohtuuhintaisesta älypuhelimesta, jota vastaan tuplahinnan maksamista useamman eri valmistajan huippumalleista on taas astetta vaikeampi perustella.

Honor 10:n myynti alkaa Suomessa 24. toukokuuta 449 euron hintaan 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla ja 499 euron hintaan 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 128 gigatavun tallennusmuistilla. Ennakkomyynti alkaa samantien tänään 15. toukokuuta.

Honor 10:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 5,84 tuuman IPS LCD -näyttö lovella yläreunassa, 19:9-kuvasuhteella ja 2280×1080 pikselillä (432 pikseliä tuumaa kohti)
  • Sormenjälkilukija edessä
  • Kaksoiskamera takana: 16 megapikselin väripääkamera ja 24 megapikselin monokromikamera f/1,8-aukoilla, dual pixel PDAF -automaattitarkennus, tekoälytunnistus, LED-kuvausvalo, 4K-videokuvaus
  • Etukamera 24 megapikseliä f/2,0-aukolla
  • Kirin 970 -järjestelmäpiiri tekoälyosiolla (4x ARM Cortex-A73 @ 2,36 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,84 GHz + ARM Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin)
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS -paikannus
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät, infrapunalähetin
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin / läheisyyden tunnistin / Hall-tunnistin
  • 3 400 milliampeeritunnin akku
  • SuperCharge-pikalataus (22,5W, 4,5A/5V)
  • Mitat 149,6 x 71,2 x 7,7 millimetriä
  • Paino 153 grammaa
  • Android 8.1 Oreo + EMUI 8.1 -käyttöjärjestelmäversio

Lue myös:

    Uusimmat