Mainos

Ensimmäiset avustuskuljetukset ylittivät Afganistanin rajan

Avustuskuljetukset ovat alkaneet uudelleen, mutta nälänhädän pelätään leviävän läpi Afganistanin.

Ensimmäiset avustuskuljetukset Afganistaniin vajaat kolme viikkoa sitten sattuneiden Yhdysvaltojen terrori-iskujen jälkeen ylittivät maan rajan tänään.

Yhteensä 14 rekka-autoa, lastinaan 400 tonnia vehnää, ylitti rajan Torkhamissa Pakistanin koillisosassa sekä Chamanissa lähellä Quettan kaupunkia Pakistanin kaakkoisosassa. Asiasta kertoi Maailman elintarvikeohjelman WFP:n tiedottaja Khaled Mansour.

Saattueiden määränpäinä ovat maan pääkaupunki Kabul ja maan länsiosassa sijaitseva Herat.

-Nämä ovat koeluontoisia lähetyksiä. Pidämme tehtävää onnistuneena, jos ruoka päätyy ihmisille, jotka sitä tarvitsevat, eikä keillekään muille, Mansour selvitti.

Kabulin ja Heratin jakelukeskuksista ruoka on tarkoitus kuljettaa suurimmassa hädässä oleville alueille.

-Jos onnistumme kaikessa tässä, lähetyksiä tullaan jatkamaan tulevaisuudessa, Mansour jatkoi.

WFP ei ole onnistunut saamaan saattueille minkäänlaisia turvatakuita suurinta osaa Afganistanista hallitsevalta Taleban-liikkeeltä.

Lisää apua odottamassa

Afganistanin rajojen sulkemisen ja avustusohjelmien keskeytymisen on pelätty saavan aikaan valtavan humanitaarisen katastrofin. YK:n mukaan jopa kahdeksan miljoonaa kodeistaan paennutta afganistanilaista tarvitsee kiireesti apua.

Suurin osa Afganistaniin nyt lähetetystä vehnästä on, ironista kyllä, peräisin Yhdysvalloista. Mansourin mukaan WFP:llä on useita satoja rekkoja Tazhikistanissa valmiina ylittämään rajan Afganistaniin opposition hallitsemille alueille. Myös Turkmenistanissa on 400 tonnia ruokaa odottamassa siirtoa Afganistaniin.

Jopa 1,5 miljoonan afganistanilaisen on pelätty pakenevan maasta Yhdysvaltojen vastaiskun pelossa. Mansourin tietojen mukaan rajoilla on tällä hetkellä kuitenkin vain noin 20 000 pakolaista odottamassa pääsyä pois.

-Emme ole nyt niinkään huolissamme pakolaisista, vaan miljoonista maan sisällä kotinsa jättäneistä ihmisistä, jotka ovat riippuvaisia ruokalähetyksistä, Mansour muistutti.

Kaikki avustuslähetykset Afganistaniin keskeytettiin Yhdysvaltain terrori-iskujen jälkeen. Myös kaikki ulkomaiset avustustyöntekijät joutuivat jättämään maan.

WFP ilmoitti sunnuntaina myöntäneensä 19 miljoonan dollarin (runsaan 123 miljoonan markan) apupaketin Iranille afgaanipakolaisten auttamiseen.

Iran on useaan otteeseen ilmoittanut olevansa valmis auttamaan pakolaisia, mutta vain Afganistanin puolella rajaa. Iran sulki Afganistanin vastaisen rajansa vain muutamia päiviä terrori-iskujen jälkeen.

-Meillä on jo entuudestaan kaksi miljoonaa afganistanilaista pakolaista. Minusta se riittää meille, totesi Iranin ulkoministeri Kamal Kharazi tänään Kairossa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.