Ryhmä suomalaisia palomiehiä matkustaa tänään roihuavaan Kreikkaan: "Siellä on erittäin vaarallista"

Suomalaisia palomiehiä Kreikan metsäpaloja sammuttamaan 9:32
Sisäministeriön erityisasiantuntijan Pekka Tiaisen mukaan suomalaiset palomiehet toimivat Kreikassa paikallisten viranomaisten alaisuudessa.

Reilu parikymmentä suomalaista palomiestä matkustaa tänään Kreikkaan sammuttamaan metsäpaloja. Kaikkiaan Kreikkaan lähtee koko elokuuksi yhteensä noin 50 suomalaista vakituisista ja vapaaehtoisista palokunnista. 

Sisäministeriön erityisasiantuntijan mukaan olosuhteet Kreikassa ovat erittäin haastavat Suomeen verrattuna.

– Siellä maasto on hankalampikulkuista. Lämpötilat saattavat helposti olla yli neljäkymmentä astetta ja myöskin kosteusprosentti alle kymmenen. Kun tuulet ovat siellä 40–50 kilometrin tuntivauhdilla, niin rintamat etenevät erittäin nopeasti ja sitä kautta siellä on erittäin vaarallista, kertoo erityisasiantuntija Pekka Tiainen MTV:n Uutisaamussa.

Niin ikään sammutustekniikassa on eroa kotimaan olosuhteisiin. Tiaisen mukaan Kreikan hankalissa maasto-olosuhteissa järeämmillä koneilla tavallisemmin tehtävä työ on tehtävä käsin.

Lisäksi lentokoneilla suoritettavat sammutuslennot ovat Suomessa harvinaisempi näky.

– Siellä raivataan maastoa hieman enemmän ja tehdään käsityökaluilla käytäviä hankalaan maastoon, jossa ei päästä esimerkiksi koneella liikkumaan, Tiainen sanoo.

Kansainvälisellä avulla pyritään välttämään vuodentakainen katastrofi

Kreikassa paloi viime vuonna maata lähes 130 000 hehtaaria. Tänä vuonna Kreikka pyysi kansainvälistä apua maastopalojen sammuttamiseen jo ennalta.

Suomen lisäksi moni Euroopan maa on vastannut avunpyyntöön. Tehtävää rahoittaa Euroopan unioni.

Tiaisen mukaan tilanne on ollut palojen osalta myös tänä vuonna erittäin huono koko Välimeren alueella.

– Reilusti yli 600 000 hehtaaria maastoa on palanut Välimeren alueella. Kreikka on tähän mennessä säästynyt isommilta murheilta. Lähimmän viikon ennusteen mukaan siltä, että Etelä-Kreikassa ja muutamilla saarilla tilanne on tukala. Näyttää siltä, että siellä suomalaiset myöskin sitten töihin joutuvat, Tiainen arvioi. 

Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko Tiaisen haastattelu. MTV Uutiset Live seuraa palohenkilöstön lähtöä Helsinki-Vantaan lentokentällä kello 10.30. 

Lue myös:

    Uusimmat