Ensimmäinen erä Venäjän Sputnik-koronarokotetta valmistui – moni maa aikoo ostaa ennätystahdilla kehitellyn rokotteen

Venäjällä maailman ensimmäinen koronarokote – mitä Sputnik-rokotteesta tiedetään, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek? 9:46
THL:n ylilääkäri kertoo, mitä Venäjän kehittelemästä rokotteesta tiedetään.

Venäjä kertoi lauantaina, että ensimmäinen erä maassa kehitettyä Sputnik-koronavirusrokotetta on saatu valmiiksi.

Länsimaissa on epäilty, että rokotteen testaamisessa on oikaistu, koska se valmistui pikavauhtia. Presidentti Vladimir Putin on torjunut epäilyt yrityksinä vähätellä venäläistutkimusta.

Putinin mukaan rokote on turvallinen, ja toinen hänen tyttäristäänkin on jo saanut sen. Venäläistutkijat ovat myöntäneet, että kliiniset testit rokotteella ovat edelleen kesken.

Yli 2  000 ihmisen testiryhmän rokottaminen aloitettiin vasta tällä viikolla. Rokotteen teollisen valmistuksen odotetaan alkavan ensi kuussa.

Viimeistään tammikuussa rokotetta on jo tarkoitus valmistaa viisi miljoona annosta kuukaudessa.

Terveysministeri Mihail Murashkon mukaan ensin rokotetaan terveydenhuollon henkilökuntaa, minkä jälkeen rokote tulee kaikkien venäläisten saataville.

Rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista. Useat maat, viimeisimpänä Vietnam, ovat kertoneet haluavansa ostaa rokotetta. 

Kreikan rajalla kymmenien kilometrien jono

Koronan toisen aallon kiihtyminen on saanut ulkomaille lähteneet kiiruhtamaan takaisin kohti kotimaitaan, koska karanteenimääräyksiä ollaan monin paikoin kiristämässä.

Kreikan rajalla oli jopa 20 kilometrin ja tuhansien autojen jono, kun albanialaiset yrittivät päästä yli ennen säädöksien kiristymistä.

Britit taas yrittivät päästä kotiin Ranskasta sen jälkeen kun Britannia poisti Ranskan ja Hollannin listalta, johon kuuluvista maista matkustavien ei tarvitse jäädä 14 vuorokauden karanteeniin Britanniaan palattuaan.

Yhdysvalloissa viranomaiset jatkoivat muun kuin välttämättömän matkustamisen kieltoa Meksikoon ja Kanadaan pitkälle syyskuuhun.

Espanja on ilmoittanut sulkevansa yökerhot ja kieltävänsä tupakoinnin kaduilla paikoissa, joissa ihmiset eivät pysty pitämään kiinni turvallisista etäisyyksistä.

Tanskassa taas kasvomaskin käyttö tulee pakolliseksi julkisessa liikenteessä ensi viikon lauantaista alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat