Mainos

Ensiasunnonostajilla hyvät markkinanäkymät

Syksyn 2009 hintaralli näyttää olevan ohi ja kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat Suomessa ovat nyt samalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä. Tällä hetkellä ensiasunnon ostaja pulittaa asunnosta keskimäärin 147 000 euroa.

Löydä unelmiesi asuntoJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan näkymät asuntomarkkinoilla ovat nyt kohtuullisen hyvät. Viime syksyn noin 10 prosentin hintojen nousu on tasaantunut ja myytävien asuntojen määrä on kääntynyt alkuvuonna nousuun.

– Vuonna 2009 Helsingin asuntomarkkinoille tupsahti normaalia enemmän sijoittajia, jotka nostivat yksiöiden ja kaksioiden kysyntää. Nyt he ovat tehneet ostoksensa ja yksiöiden ja kaksioiden kysyntä on normalisoitunut. Tämä taas tasoittaa hintakehitystä, Rytkönen uskoo.

Asuntomarkkinat ovat kuitenkin edelleenkin eräänlaisessa poikkeustilassa, sillä tarjontaa myytävistä asunnoista on liki puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä näkyy tällä hetkellä erityisesti lyhentyneinä myyntiaikoina; keskimääräinen myyntiaika koko maassa on nyt 60 päivää ja Helsingissä 40 päivää.

– Ensiasunnon ostajilla on jatkossa kohtuuhyvät markkinanäkymät. Asuntokaupan kaksi suurinta ajuria ovat työttömyys ja korot. Työttömyyden uskotaan kääntyvän laskuun parin seuraavan vuoden aikana suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle. Korkojen nousun taas oletetaan olevan varmaa mutta maltillista. Näin asuntojen hintojen pitäisi nousta jatkossa rauhallisesti enkä näe hintakuplaa uhkana, Rytkönen sanoo.

Älä anna alhaisten korkojen hämätä

Sampo Pankin liiketoimintajohtaja Kenneth Kaarnimo muistuttaa, että alhainen korkotaso voi hämätä asuntomarkkinoilla. Hän neuvoo, että uuden lainan ottajan kannattaa lainalaskurissa käyttää kokonaiskorkona viittä tai kuutta prosenttia, niin maksukykynsä pystyy mitoittamaan oikein. Kaarnimo suosittelee myös tällä hetkellä alle 20 vuoden maksuaikaa.

Koronnousun vaikutus on yllättävän suuri. Nykyisellä korkotasolla 100 000 euron lainaa joutuu lyhentämään 509 euroa kuussa, kun laina-ajaksi ottaa 20 vuotta. Jos kuukausierä pysyy ennallaan ja kokonaiskorko, jossa on mukana sekä viitekorko että pankin marginaali, nousee viiteen prosenttiin, laina-aika venyy yli 35 vuoteen. Kuudessa prosentissa 509 euron kuukausierä ei enää riitä edes korkojen maksuun - lainan lyhentämisestä puhumattakaan.

Asuntolainan kokonaiskorko on tällä hetkellä kaksi prosenttia. Vuoden lopussa se voi nousta Kaarnimon mukaan jo kolmeen prosenttiin. Pitkän ajan kuluessa kokonaiskorko on liikkunut kahden ja viiden prosentin välissä.

Löydä unelmiesi asuntoJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.