Englanti kielsi baaritupakoinnin

Osalle briteistä aiotaan jakaa taskukokoisia tuhkakuppeja, jotta tupakantumppeja ei heitettäisi maahan. Eilen yli 140 maata kokoontui Bangkokissa pohtimaan tupakanvastaisia toimia.

Julkisissa tiloissa tupakoiminen on tästä päivästä lähtien kiellettyä Englannissa. Näin koko Britannian julkiset tilat muuttuvat savuttomiksi, sillä vastaavanlainen kielto on jo voimassa Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

Uusi tupakkalaki velvoittaa yritykset ja yhteisöt muistuttamaan ihmisiä kiellosta kyltein. Kieltolappuja täytyy laittaa kaikkialle, missä kielto on voimassa - muun muassa kirkkoihin ja yritysten yhteiskäytössä oleviin autoihin.

Hotellihuoneissa ja vankiloiden selleissä tupakoiminen on yhä sallittua.

Liverpoolissa kunta aikoo jakaa ihmisille taskukokoisia tuhkakuppeja, jotta jalkakäytävät eivät täyttyisi tumpeista.

Samaan aikaan, kun englantilaiset valmistautuivat vetämään viimeiset henkäykset baaritupakoistaan, yli 140 maata kokoontui eilen Bangkokiin keskustelemaan maailmanlaajuisista tupakoinnin vastaisista toimista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n toisen tupakanvastaisen kokoontumisen tarkoituksena on tiukentaa tupakkakontrollia tupakointikielloilla, tupakoinnin mainontakielloilla ja tupakkatuotteiden sääntelyllä.

WHO:n vuonna 2005 voimaan tullut kansainvälinen tupakkasopimus on yksi YK:n eniten allekirjoittajamaita keränneistä sopimuksista. Suomi allekirjoitti sopimuksen ensimmäisten joukossa vuonna 2003.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat