Englannin tähtipelaajan kohtaaminen nosti EM-tuomarin vanhat synnit esiin

Jalkapallon EM-kisojen välieräottelua Englannin ja Hollannin välillä tuomaroimaan valitulla saksalaisella Felix Zwayerilla on Englannin Jude Bellinghamin kanssa yhteistä historiaa, jonka hän varmasti unohtaisi mielellään.

Bellingham syytti Zwayeria lahjotuksi tuomariksi joulukuussa 2021 pelatussa Bundesliigan ottelussa hänen edustamansa Borussia Dortmundin ja Bayern Münchenin välillä. Vierasjoukkue Bayern ratkaisi 3–2-voittonsa rangaistuspilkulta.

Saksan jalkapalloliitto mätkäisi Bellinghamille puheistaan 40 000 euron sakot. Medialle annetut kommentit eivät silti olleet täysin vailla taustaa, sillä Zwayer oli saanut vuonna 2005 puolen vuoden toimintakiellon ottelumanipulaatioon osallistumisesta.

Tuolloin Zwayeria ei pelastanut edes se, että hän oli raportoinut päätuomari Robert Hoyzerin ottaneen vastaan lahjuksia, sillä liitolla oli näyttöä, että Zwayer oli saanut Hoyzerilta 300 euroa väärien tuomioiden tekemisestä 2. Bundesliigan ottelussa vuonna 2004.

– Kun sain tämän tiukan tarjouksen Hoyzerilta, menin puhumaan erotuomarikollegoilleni. Painotan edelleen, että kieltäydyin jyrkästi tästä tarjouksesta välittömästi, Zwayer kommentoi tuolloin.

Bellinghamin syytökset palauttivat Zwayerin vanhan rangaistuksen esiin, minkä seurauksena tuomari vetäytyi lyhyeksi ajaksi sivuun ottelukentiltä. Vuonna 2023 hän sai tuomittavakseen Kansojen liigan loppuottelun. EM-kisoissa hän on tuomaroinut tähän asti kolme ottelua.

Englannin puolustaja Luke Shaw ei usko erotuomarin kantavan kaunaa joukkuetta kohtaan Bellinghamin vanhojen puheiden takia.

– Meidän täytyy kunnioittaa Uefan päätöstä siitä, kenet tahansa he valitsevat tuomariksi. Se ei muuta meidän kohdallamme mitään. Me vain keskitymme edessä olevaan peliin emmekä annettuihin tuomareihin, Shaw sanoi The Guardian -lehdelle.

Englanti ja Hollanti kohtaavat Dortmundissa pelattavassa EM-välierässä keskiviikkoiltana.

Lue myös:

    Uusimmat