Englannin rangaistuspotkussa kaikki skandaalin ainekset – toinen pallo kentällä, maalivahdin törkeää häirintää ja kyseenalainen tuomio: "Se ei millään ollut rankkari"

Englannin saamassa rangaistuspotkussa tapahtui monta skandaalinkäryistä seikkaa. Harry Kane iski voittomaalin pilkun jälkeisestä paluupallosta ja vei kotijoukkueen EM-finaaliin Tanskan kustannuksella.

Tanska sinnitteli pitkään Englannin kyydissä EM-välierässä, mutta lopulta Simon Kjärin ja Kasper Schmeichelin muurama seinä sortui jatkoajan ensimmäisellä puoliskolla, kun Englannin Raheem Sterling säntäsi rankkarialueen sisälle pallon kanssa ja kaatui Tanskan maalin edessä.

Hollantilainen erotuomari EM-välierässä Danny Makkelie puhalsi pilliinsä ja osoitti rangaistuspotkutäplää.

Harry Kane ampui, ja Schmeichel torjui, mutta hyökkääjä viimeisteli 2–1-voittomaalin paluupallosta.

Kuten olettaa saattaa, Makkelien antamasta rangaistuspotkutuomiosta on riittänyt runsaasti porua. Hidastusten perusteella on vaikea sanoa, että kumpikaan lähellä olleista Tanskan pelaajista olisi osunut Sterlingiä jalkoihin tilanteessa. 

Vuosikausia Englannissa työskennelleiden huippuvalmentajien Arsène Wengerin ja José Mourinhon mielestä rangaistuspotkua ei olisi koskaan pitänyt antaa.

– Se ei ollut rankkari. En ymmärrä, miksi avustava videotuomari ei pyytänyt erotuomaria katsomaan tilannetta uudelleen. Tuollaisessa tilanteessa on tärkeää, että erotuomari on täysin vakuuttunut siitä, että se oli rankkari, entinen Arsenal-manageri Wenger totesi Be In Sportsin tv-lähetyksessä.

Ranskalaisvalmentajan mukaan Makkelien olisi pitänyt ainakin mennä katsomaan tarkistamaan tilannetta videonäytöltä.

– Minusta se ei ollut selkeä tilanne, ja hänen olisi pitänyt mennä katsomaan sitä uudelleen. En ymmärrä, miksi VAR-huoneessa ei pyydetty häntä tekemään niin. VAR petti erotuomarin tällä kertaa, Wenger hämmästeli.

Nykyisin AS Romaa valmentava Mourinho piti Englannin voittoa ansaittuna mutta rankkaria halpamaisena.

– Se ei millään ollut rankkari. Ei millään. Paras joukkue voitti, Englanti ansaitsi voittaa, se oli loistava, mutta minusta se ei ollut rankkari, Mourinho hämmästeli Talksportin lähetyksessä.

– Tällä tasolla, EM-kisojen välierässä, en ymmärrä erotuomarin ratkaisua. Enkä todellakaan ymmärrä VAR:n ratkaisua. Etenkään sitä en ymmärrä, että erotuomaria ei pyydetty tarkistamaan tilannetta uudelleen videonäytöltä.

Toinen pallo ja laservalo

Itse tuomion lisäksi tilanteessa on puhuttanut se, että Sterlingin rynnistäessä Tanskan boksiin, kentällä vieri päätyrajan tuntumassa toinenkin pallo. Sääntöjen mukaan peli on vihellettävä poikki, mikäli ylimääräinen peliväline aiheuttaa häiriötä kentällä.

 – Yritin osoittaa sitä. Sellaista tilannetta ei olisi saanut syntyä, koska sillä pallolla oli vaikutusta pelin kulkuun, Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand sanoi ottelun jälkeen.

Toinen pallo kentällä jää kuitenkin enemmän kuriositeetiksi sen rinnalla, miten törkeästi Schmeichelia häirittiin ennen rangaistuspotkua. Tanskalaisvahdin kasvoja ja silmien seutua osoiteltiin vihreällä laservalolla juuri ennen Kanen ampumaa pilkkua.

Schmeichel onnistui torjumaan Kanen ampuman pilkun, mutta ei saanut palloa liimattua hyppysiinsä, vaan se pomppasi suoraan takaisin englantilaishyökkääjän eteen.

Tottenhamin maalipyssyllä oli helppo työ putata paluupallo verkon perukoille.

Lue myös:

    Uusimmat