Energiatodistukset tulossa asunnoille ja kiinteistöille

Rakennettu ympäristö on melkoinen energiasyöppö. On laskettu, että kiinteistöjen käytön ja rakentamisen osuus on noin 40 prosenttia energian kokonaiskulutuksesta. Koko EU:n tasolla onkin päätetty ryhtyä toimiin rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi. Tulevaa hahmottelee Suomen Kiinteistöliiton johtava lakimies Helena Kinnunen.

"EU:ssa on vahvistettu energiatehokkuusdirektiivi, jonka lähtökohtana on luoda energiatehokkaita rakennuksia. Ajatus on, että parhaiten energiatehokas rakennus saadaan aikaan kertomalla ihmisille, minkälainen heidän oman kiinteistönsä energiatehokkuus milloinkin on."

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi asuinrakennuksille ryhdytään laatimaan erityisiä energiatodistuksia. Niitä koskevan lainsäädännön on oltava kunnossa kaikissa jäsenmaissa 4.1.2006 mennessä, mutta käyttöönotolle on kuitenkin annettu siirtymäaikaa vuoteen 2009 asti.

"Esimerkiksi asunto-osakeyhtiöissä, joissa huoneistoja myydään ja vuokrataan tiheään tahtiin, tulee varmaankin jo 2009 olla isännöitsijätodistuksen liitteenä automaattisesti energiatodistus," Kinnunen ennakoi.

"Tässä on kuitenkin muistettava, että energiatodistusta tarvitaan vain siinä tapauksessa, että rakennus tai sen osa myydään tai jollakin muulla tavalla luovutetaan - esimerkiksi vuokrataan. Jos esimerkiksi asuu omakotitalossa eikä aio sitä myydä energiatodistusta ei tarvita."

Energiatodistuksen on oltava nähtävillä, kun rakennus tai sen osa myydään tai vuokrataan. Mutta energiatodistusta ei tarvita sellaisissa vapaa-ajan kiinteistöissä, joita ei ole tarkoitettu ympärivuotiseen asumiseen.

Energiatodistus on olemassa olevassa rakennuskannassa voimassa kymmenen vuotta. Uudisrakennuksessa tämä voimassaoloaika on todennäköisesti hieman lyhyempi - ensimmäisellä kerralla voisi olla todennäköinen ehkäpä viisi vuotta.

Kuinka käy vanhojen katselmustodistusten?

Todistusten sisältövaatimuksia hahmotellaan parhaillaan asiantuntijaryhmissä. Paljon on vielä yksityiskohtia auki, mutta suunta on selvä: se on todennäköisesti sisällöltään yhden tai kahden luvun tai kirjaimen osoittama tehokkuuslukema. Saattaa hyvinkin olla, että se tulee vastaamaan käytössä jo olevia kodinkoneiden energiatehokkuustunnuksia.

"Energiatehokkuus tulee ilmaista niin, että siinä otetaan huomioon energiankulutus. Se tulee kuitenkin kuvaamaan myös muita rakennukseen liittyviä ominaisuuksia - sijainti ilmansuuntiin, mahdolliset vaihtoehtoiset lämmitysjärjestelmät ja niin edelleen."

Direktiivi edellyttää, että näitä tarkastuksia tekevät riippumattomat ja pätevät asiantuntijat. Se kuinka Suomessa tullaan näitä reunaehtoja määrittelemään on vielä hieman kesken, mutta jollakin tavalla ammatillinen pätevyys pyritään turvaamaan. Tarkastajien pätevyys on tärkeää erityisesti myös siksi, että energiatodistuksessa tulee aina olla myös suosituksia energiatehokkuuden parantamiseksi.

Nythän on jo tehty jonkin verran kiinteistöissä ja omakotitaloissa energiakatselmuksia. Kuinka ne nyt sitten mahtavat päteä jatkossa, koska katselmuksen teko ei ole ilmaista.

"Jos energiakatselmus on tehty hyvin, siitä saatuja tietoja voidaan hyvin hyödyntää energiatodistuksen laadinnassa. Tarkastusta ei tarvitse tehdä joko lainkaan tai ainakaan siinä laajuudessa, kuin se muuten pitäisi tehdä," kertoo Kinnunen.

Tästä pakollisesta prosessista pyritään Kinnusen mukaan tekemään niin edullinen kuin mahdollista, ettei siitä tulisi hirvittävää kustannuslisäystä. Mutta valtiovallalla saattaa olla intressejä saada omistajat tekemään vapaaehtoisesti laajempia parannuksia ja sen mukaisesti laajempia katselmuksia energiankulutukseen nähden. Silloin tulee ehkä mahdolliseksi myös se, että se myöntää asiaan erillisiä tukia.

Energiatodistusten pelisäännöt täsmentyvät viimeistään syksyllä, jotta niitä koskeva laki saadaan EU:n edellyttämällä tavalla voimaan vuoden 2006 alkuun mennessä.

(JKA 3.4.2005)

Lue myös:

    Uusimmat