Mainos

Energiatehokkuus ei ole tylsää köyhäilyä

Ovatko kodin kaikki valot, tietokoneet, televisiot ja muut laitteet päällä kaiken aikaa? Pyöritetäänkö pesukonetta parin paidan vuoksi? Sähkölaskun loppusumma keventyy helposti ilman ankeaa pihistelyä.

– Energiankäytön tehostaminen on eri asia kuin sähkön säästäminen. Säästäessä tulee sellainen olo, että jostain pitää luopua, mutta tehostamalla saa enemmän. Sähkölaskua pienentääkseen ei tarvitse istua pimeässä ilman telkkaria, vaan on vain vähän mietittävä asioita, sanoo Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen.

Kerrostalokodin energiatehokkuuden parantuminen näkyy paitsi omassa sähkölaskussa, myös mahdollisesti koko talon elämässä.

– Jos esimerkiksi kaikkien asuinhuoneistojen lämpötilaa alennetaan asteen verran, taloyhtiö säästää noin viisi prosenttia lämmityskustannuksissa. Karkeasti laskettuna se merkitsisi 80-neliöisessä asunnossa noin sataa euroa vuodessa. Säästöjen myötä talon yhtiövastike saattaa lähteä ajan kuluessa laskusuuntaan, Laakkonen sanoo.

Tee kodistasi energiatehokas

Kerrostalokodissa eniten energiaa itselleen varastavat valaistus, viihdelaitteet ja kodinkoneet. Valot ja laitteet kannattaakin sammuttaa aina, kun niitä ei käytä: miksi maksaisit yksinään pauhaavan laitteen kulutuksesta? Sammuta laite "loppuun asti", sillä myös valmiustila kuluttaa energiaa.

Viimeistenkin hehkulamppujen tilalle kannattaa vaihtaa energiansäästölamppuja, pienloistelamppuja ja led-valoja. Valoja tarvitaan vähemmän kesäisin: pese ikkunat ja nauti luonnonvalosta. Myös valaisimet ja lamput kannattaa pitää puhtaina, jottei valotehoa mene hukkaan.

Kylmälaitteiden energiankulutukseen vaikuttaa ympäröivä lämpötila. Keittiössä onkin hyvä varmistaa, että ilma kiertää hyvin jääkaapin ympärillä. Kylmälaitetta ei koskaan asenneta suoraan hellan viereen.

Astian- ja pyykinpesukoneissa kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, ja valita sopivat pesuohjelmat: onko 60 asteen lämpötila todella tarpeen? Monissa kodinkoneissa on ympäristöystävällinen ohjelma, kokeile sitä!

Puhtaat kodinkoneet toimivat tehokkaammin, joten imuriin ja pölyrättiin tarttuminen voi olla ekoteko.

Sähkösaunaan on luvallista mennä, vaikka vannoisikin energiatehokkuuden nimeen. Saunan energiankulutus pienenee säätämällä lämpötilaa ja pitämällä kiuasta päällä vain tarvittaessa.

Pesutilojen sähkökäyttöinen lattialämmitys kannattaa säätää itse sopivan alhaiselle tasolle. Lattialämmityksellä ei lämmitetä muita tiloja, joten sulje ovet! Kesällä lämmitys saa olla kokonaan pois päältä.

Lähde: Vattenfall Oy

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.