"En vie häntä kotiin kuolemaan" – CNN:n saamat videot näyttävät tilastoja karumman kuvan Venäjän koronatilanteesta: Ruuhkautuneet osastot ja vainajia pinottu toistensa päälle

"En vie häntä kotiin kuolemaan"– CNN:n saamat videot näyttävät tilastoja karumman kuvan Venäjän koronatilanteesta: Ruuhkautuneet osastot ja vainajia pinottu toistensa päälle 3:42
Huomioi, että videot sisältävät materiaalia, joka voi järkyttää osaa katsojista.

CNN:n toimittaja Matthew Chance on saanut haltuunsa Venäjän koronasairaaloista videomateriaalia, joka paljastaa ruuhkautuneet osastot ja ruumishuoneet. Venäjän todellinen koronatilanne saattaa olla huonompi kuin maa antaa julkisuudessa ymmärtää.

Chance vieraili moskovalaisessa kenttäsairaalassa, joka on pystytetty jäähallin sisälle. Siellä hoitohenkilökunta vakuuttelee, että heillä on tilanne hallinnassa ja riittävät resurssit sen ylläpitämiseen.

– He sanovat, että Venäjän hallinto ottaa koronavirustoimenpiteet vakavasti, ei vain Moskovassa vaan laajemmin Venäjällä, Chance kertoo.

Kaikkialla tilanne ei kuitenkaan näytä niin ruusuiselta. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joissa näkyy ruuhkautuneita osastoja.

Eräässä videossa kiihtyneessä mielentilassa oleva ambulanssin työntekijä pyytää sairaalahenkilökunnalta, että he ottaisivat 90-vuotiaan koronapotilaan osastolle.

– En vie häntä kotiin kuolemaan. Miksi joudun anelemaan teitä ottamaan potilaan vastaan? hän huutaa videolla itkien.

Kuolinluvut todellisuudessa huomattavasti suuremmat?

Toisella videolla näkyy ruumishuone, jossa vainajia on levitelty pitkin lattiaa ja toistensa päälle. Venäjän kuolinluvuista onkin noussut epäilyksiä, koska ne ovat selvästi muita maita hillitymmät verrattuna väkilukuun ja tartuntojen määrään.

Voit katsoa videot artikkelin alusta. Huomioi, että ne sisältävät materiaalia, joka voi järkyttää osaa katsojista.

Virallisesti Venäjällä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin lähes 34 000 ihmistä.

Eräs Venäjän hallinnon entinen tilastotieteilijä Aleksei Raksha kertoo CNN:lle, että arvioi todellisen kuolleiden määrän on yli 130 000 ihmistä.

Hän uskoo, että tilastojen peittely on tarkoituksellista.

– Totta kai [uskon]. Heidän [viranomaisten] täytyy saada ihmiset uskomaan, ettei viruksessa ole mitään pelättävää. Ja positiivisen tilannekuvan antaminen auttaa siinä. Olemme venäläisiä, olemme ylpeitä maastamme. Kaikki on täällä hyvin, Raksha sanoo.

Venäjä käyttää erilaista tilastointia koronakuolemissa

Rakshan mukaan Venäjällä koronaan kuolleiksi tilastoidaan vain, jos henkilö on antanut positiivisen koronanäytteen ennen kuolemaansa.

WHO suosittelee, että tähän tilastointiin lasketaan myös vainajat, joiden todennäköisin kuolinsyy on koronan aiheuttama tauti, eikä ole syytä epäillä muuta.

Koronakuolemiksi tilastoidaan myös sellaiset tapaukset, joissa potilaalla on ollut ennestään jokin sairaus ja koronavirus on myötävaikuttanut menehtymiseen.

Viranomaiset ovat myöntäneet, että joillain alueilla sairaaloiden kapasiteetista on käytössä yli 95 prosenttia, mutta ei ole kommentoinut siihen, että tilanne olisi virallisia lukuja kehnompi.

Venäjällä tartuntamäärät ovat nousseet nopeasti lokakuusta lähtien, ja tilanne näyttää kevättä vakavammalta. Tiistaina maassa raportoitiin hieman yli 22 000 uutta tapausta vuorokaudessa.

Voit katsoa videot artikkelin alusta. Huomioi, että ne sisältävät materiaalia, joka voi järkyttää osaa katsojista.

Lue myös:

    Uusimmat