"En usko salaliittoteorioihin, mutta..." – Venäjän leiristä kantautui erikoinen selitys Aleksandr Bolshunovin romahdukselle, Suomen päävalmentaja ampui lausunnosta ilmat pihalle

1:07
Bolshunovin lisäksi myös Iivo Niskanen hyytyi 15 kilometrin kisassa: "Oma hiihto meni huonoksi"

Maailmancupia tällä kaudella mielin määrin hallinnut Aleksandr Bolshunov on lähtökohtaisesti voittajasuosikki jokaisessa normaalimatkan kilpailussa, mutta keskiviikkona hän jäi MM-kisojen 15 kilometrin kisassa kokonaan ilman mitalia. Venäläisvalmentajat uskovat nyt keksineensä selityksen hänen epäonnistumiselleen.

Bolshunov vei keskiviikkona nimiinsä sekä 1,8:n että 6,6 kilometrin väliajan, ja kymmenessä kilometrissäkin hän oli toiseksi nopein, 9,1 sekunnin päässä kilpailun kärkeen tuossa vaiheessa nousseesta Norjan Hans Christer Holundista.

Viimeisellä väliaikapisteellä, 12,9 kilometrissä Bolshunov oli pudonnut jo neljänneksi. Eroa Holundiin tuli vajaan kolmen kilometrin aikana yli puoli minuuttia lisää, ja edelle nousivat myös Simen Hegstad Krüger ja Harald Östberg Amundsen.

Maalissa Bolshunov taipui Amundsenille reilulla kahdeksalla sekunnilla. Holund ja Krüger olivat tuolloin vielä matkalla, mutta Bolshunov tiesi, ettei hänen kannata jäädä heitä odottamaan.

Bolshunov poistui pää painuksissa paikalta sanaakaan sanomatta.  Holund löi Bolshunovin lopulta 43,7 sekunnilla.

Monet ajattelivat, että kaikille MM-kisamatkoille startanneen Bolshunovin voimat loppuivat tiiviissä kisatahdissa kesken – varsinkin, kun hän on kiertänyt maailmancupissakin yhtä vaille kaikki tämän kauden kilpailut.

Mutta venäläisvalmentajien mukaan syy ei varsinaisesti ollut Bolshunovin jaksamisessa vaan olosuhteissa, joissa keskiviikon kisa käytiin. Oberstdorfin latuja ei suolattu lainkaan, ja tämä koitui heidän mielestään Bolshunovin kohtaloksi.

– Viimeinen kierros oli hänelle liikaa, ja minulla onkin kysymys Kansainväliselle hiihtoliitolle, Igor Sorin sanoi Match-tv-kanavalla ruotsalaislehti Expressenin mukaan.

Sorin ihmetteli, miksi rataa ei suolattu niin kuin aiempina kisapäivinä.

– En usko salaliittoteorioihin, mutta miksi tuomarineuvosto päätti olla suolaamatta rataa? Tänään oli plusasteita. Aurinko ei paistanut, mutta ilman lämpötila oli plussalla. Silloin rata pehmenee, eikä sellainen sovi Aleksandrille.

Toinen maajoukkuevalmentaja, Bolshunovin tähdittämää ryhmää vetävä Juri Borodavko toisti Sorinin kritiikin.

– Jostain syystä tuomaristo päätti olla suolaamatta rataa, ja tämä pilasi olosuhteet. Aleksandrin kaltaisten painavien urheilijoiden oli mahdotonta menestyä, Borodavko sanoi Expressenin mukaan Championat-sivustolle.

Venäläisvalmentajien selitystä voi pitää erikoisena, sillä jotakuinkin kaikille muille oli hyvin selvää, miksi latuja ei ollut suolattu.

Sää Oberstdorfissa oli kilpailun alkaessa pilvinen, ja plusasteita oli 11. Kun aurinko ei paistanut ja lämmittänyt, lumi oli liian kuivaa.

– Tänään ei ollut varmaan mitään mahdollisuutta suolata, kun latu olisi mennyt vain paljon huonompaan kuntoon. Siitä ei tarvitse spekuloida, kun keli on pilvessä. Silloin se suolaus on käytännössä mahdotonta, Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen totesi kilpailun jälkeen.

Pasasella ei ole asiassa oma lehmä ojassa, sillä kisa sujui suomalaisittain kaikkea muuta kuin hyvin.

– Kyllä he (järjestäjät) sitä (suolausta) testasivat koko aamuun, ja jos aurinko olisi paistanut, niin he olisivat ladun varmasti suolanneet, kuten eilisessä naisten kisassa, jossa latu pysyi aika kovana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja