En uskalla rakastella, kun alastomuus ahdistaa

Uusi ihastus ja seurustelu on ihanaa. Välinne lämpenevät ja pian on edessä tilanne, jolloin läheisyys voisi muuttua intiimiksi tilanteeksi. Silloin alkaa jännittää. Voinko riisua uuden kumppanini edessä? Pitäisikö sammuttaa valot ja edetä käsikopelolla peiton alla? Mitä jos minulla onkin liian pienet tissit tai rumat reidet? Apua!

Jännittäminen on yleistä, mutta miksi meitä jännittää? Seksuaaliterapeutti Raija Savolainen avaa jännittämisen syitä.

Alastonta saunakansaakin jännittää seksuaalinen tilanne ja siihen liittyvä alastomuus.

– Suomalaiseen saunakulttuuriin liittyy myytti, että alastomuuteen suhtaudutaan luontevasti. Mutta ei kaikissa perheissä mennä yhdessä saunaan. On paljon ihmisiä, joilla on huonoja kokemuksia riisuutumisesta ja jotka eivät koskaan sauno muiden kuin ehkä puolisonsa kanssa, Savolainen kertoo Elleille.

Suurin ongelma on kuitenkin median tarjoama naiskuva. Elokuvat, televisio-ohjelmat ja mainokset piirtävät tietynnäköistä kuvaa naisesta. Etenkin nuori, jonka vartalossa tapahtuu muutoksia murrosiän alkaessa, poimii helposti vaikutteita ympäröivästä jopa epäterveestä naiskuvasta.

– Erityisesti nuorena ulkonäköään saattaa jännittää, kun muutoksia tapahtuu, eikä omaan vartaloon ole vielä ehtinyt tottua. Toisaalta myös ikääntyminen, sairaudet ja lasten saaminen muuttavat kehoa, jolloin alastomana olo voi jännittää.

Jos kumppanin edessä riisuutuminen ahdistaa todella paljon, on ehkä syytä myös miettiä, onko tilanne kuitenkaan oikea.

– Pitäisi mieluummin kysyä, onko oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja oikean ihmisen kanssa, jos jännittää ihan kamalasti. Seksuaalisen kanssakäymisen tulee perustua vapaaehtoisuuteen, turvallisuuteen ja hyvään oloon. Omien rajojen tunteminen on tärkeää ja ongelmia syntyy, jos omaa itseään kohtaan tekee väärin, Savolainen sanoo Ellien mukaan.

Mistä sitten apua, jos ujostuttaa?

– Kyllä puhuminen ja jännityksestä kertominen kannattaa. Mutta ihmiset ovat tottuneet puhumaan seksuaalisuudesta niin monin tavoin, että siinä missä yksi on aina puhunut avoimesti, toinen ei ole puhunut lainkaan. Jos jännittäminen on toistuvaa ja haittaa elämää, voi harkita terapeutin kanssa puhumista. Ehkä jännittäminen tulee jostain huonosta kokemuksesta, jota pitäisi käsitellä. Häpeä on meille iskostettu alastomuuteen ja seksuaalisuuteen liittyväksi, ja se voi osaltaan olla jännittämisen taustalla.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shuttertock

Lähde: Ellit.

Lue myös:

    Uusimmat