"En oikein pysty tekemään silloin mitään" – 11-vuotias Aino kärsii migreenistä

9:00

Migreeni voi piinata myös lasta. Aino Pelon migreeni diagnosoitiin, kun tyttö oli yhdeksänvuotias.

MTV:n Huomenta Suomi –ohjelmassa keskiviikkoaamuna vieraillut 11-vuotias Aino Pelo kertoo saavansa migreenikohtauksia yleensä väsyneenä tai fyysisen rasituksen jälkeen. Tyttö kuvaili päänsärkykohtausta lamaannuttavaksi.

– Vatsaankin sattuu välillä. En oikein pysty tekemään silloin mitään.

Pelo kertoo, että hänen migreeniinsä on suhtauduttu koulussa hyvin. Migreenistä vuosikymmeniä kärsinyt Irina Havinmaa kertoo, ettei migreenipotilaille välttämättä aina riitä ymmärrystä.

– Olisi ensiarvoisen tärkeää, että migreeni tunnistetaan ja tunnustetaan, että siinä on kysymys aidosta sairaudesta, eikä mistään lorvikatarista. Esimerkiksi työelämässä, harrastusten parissa tai kouluissa sitä ei aina ymmärretä.

– Se on todella invalidisoiva sairaus.

Pienten lasten kohdalla migreenin diagnosointia voi hankaloittaa se, ettei lapsi välttämättä osaa itse kuvailla oireitaan tarkasti. Migreenille tyypillistä on takaraivolta alkava, pään toiselle puolelle sijoittuva särky sekä voimakas pahoinvointi.

Niin sanottuun auralliseen migreeniin liittyy myös näköhäiriöitä. Migreenikohtaus voi aiheuttaa myös puheen puuroutumista ja toistpuoleista halvaantumisen tunnetta.

Miten Pelo neuvoisi sairaudesta kärsiviä? Katso video!

***

1:00

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja