"En maksa ylenpalttisia häitänne" – äiti tyrmää vanhempien maksamat hääjuhlat

Häät ovat ihana, rakkaudentäyteinen ilon juhla, jonka budjetti venyy helposti vanhempien kukkarolle.

Yhdysvaltalaisen Scary Mommy -sivuston toimittaja ruotii hääkulttuuria ärhäkkäässä kirjoituksessaan, jonka on otsikoinut jämäkästi: "Anteeksi lapset, en maksa ylenpalttisia häitänne". Rapakon toisella puolella häihin käytetään rahaa keskimäärin 20 000–30 000 euroa tai ylikin. Koska summa löytyy harvalta käyttötililtä, vanhemmilla on tapana maksaa summasta kolmannes.

– Odotas hetkinen, käyn tarkastamassa takapihani rahapuun, kirjoittaa Christine Organ.

Suomalaisten häiden ja myötäjäisten sanottiin aiemmin maksavan morsiamen isälle kokonaisen vuoden ansiotulot. Talonpoikaishäät saattoivat 1750-luvulla maksaa neljään hyvään hevoseen sekä 40–50 ruistynnyriin verrattavan määrän.

Köyhempien perheiden jälkipolvi saattoi haluta sijoittaa hääkustannuksiin varatut rahat ja muut tavarat taloutensa tukemiseksi. Tällöin morsiamen vanhemmat maksoivat hääkustia, joka oli usein 100-200 markkaa (16–33 euroa) tai vastaavan summan verran viljaa sekä lihoja. Huomioon kannattaa ottaa ajan tulotaso: 1800-luvun lopulla piian vuosipalkka oli 75 markkaa ja rengin 150 markkaa. Nykyvaluutaksi muutettuna siis 12 ja 25 euroa.

Vaikka suomalaisia luonnehditaan käytännönläheiseksi ja järkeväksi kansaksi, kyllä meilläkin edelleen osataan. Häät maksavat yhä useammin 10 000 euroa.

Lähde: Amoriini


Omille rahoille on parempaakin käyttöä kuin toisen unelmatunnit

Organ muistuttaa, että vanhemmilla on parempaakin käyttöä tienaamilleen rahoille kuin kattaa muutaman kalliin tunnin huvit. Summalla, jonka vanhempi lapsensa – tai lastensa – häistä maksaa, voitaisiin sijoittaa esimerkiksi eläkesäästöiksi, velkojen maksuun tai hyväntekeväisyyteen.

Kirjoituksessaan Organ huomauttaa, että osa vanhemmista toki haluaa toimia häiden alla lapsensa raha-automaattina. Jälkipolven häihin on saatettu jopa säästää innoissaan.

Monille vanhemmille kyse on kuitenkin kyse ristiriidasta sen kanssa, mitä he haluavat tehdä, mitä heidän odotetaan tekevän ja mitä he pystyvät tekemään.

Rahalla saa upean asun, epämukavat kengät ja kännisiä selfieitä

Yhteiskunnan asettamat odotukset ja niistä otetut paineet kohdistuvat myös häihin. Hääohjelmat välittävät viestiä juhlallisista pirskeistä, joista ei virikkeitä puutu. Laittautuneesta juhlaväestä kauniissa ympäristössä on mukava jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa ja odottaa tykkäysten sekä ylistävien kommenttien vyöryä.

– Häät ovat aikaa, jolloin sellaistenkin ihmisten miellyttämisestä, joista emme itse välitä, maksetaan summia, joihin ei itsellä ole varaa, kirjoittaa Organ.

Häistä jää jäljelle avioliiton lisäksi vain kallis muisto – ja ehkä päänsärky. Ne muistikuvat, jotka vieraiden mieliin ovat painuneet, eivät luultavasti koske loppuun hiottuja yksityiskohtia, vaan yleistä tunnelmaa.

”Elämän parhaan päivän” saavuttaminen edeltää usein hampaiden kiristelyä, hiusten repimistä ja unettomia öitä. Sen sijaan, että morsiuspari hukuttaisi omat sekä vanhempiensa rahat yksittäiseen hääpäivään, heidän olisi kenties järkevämpää sijoittaa henkistä pääomaa avioliittoon – ja tehdä siitä elämänsä paras päätös.

Lähde: Scary MommyYle

***


Lue myös:

    Uusimmat