Emmerdalen tosi fani: Käytin sarjan fanittamiseen kaiken vapaa-aikani

Kaarina Suvanto tuntee brittiläisen päivittäissarja Emmerdalen henkilöt kuin oman perheensä jäsenet. Hän on kääntänyt sarjaa työkseen pian kokonaiset 13 vuotta, minkä lisäksi hän on häärännyt Suomen Emmerdale Clubin emäntänä vuodesta 2001 aina näihin päiviin asti.

Kaarina Suvanto pääsi tutustumaan Emmerdaleen ensimmäisten suomalaisten joukossa, kun häntä pyydettiin mukaan sarjan kääntäjätiimiin.

– Kieltäydyin ensin, sillä ajattelin brittiläisen sarjan kääntämisen olevan liian haastava tehtävä, joten päätin harjoitella päivittäissarjan kääntämistä ensin amerikkalaisen saippuan parissa, Suvanto kertoo.

Ei kulunut kauaakaan, kun Suvantoa pyydettiin tehtävään uudestaan. Silloin hän suostui, ja samalla tiellä hän on edelleen.

– Näin ensimmäisen jakson syksyllä 1997, ja sarja kolahti heti. Olen nuoresta asti "fanittanut" Englantia ja sen kieltä, ja sarjassa viehätti sen tuttuus. Emmerdale-sarjasta välittyy samanlainen fiilis, mikä englantilaisessa pikkukylässä oikeastikin on, 62-vuotias tosifani selittää.

Työstä tuli harrastus

Suvanto siis hurahti Emmerdaleen heti, eikä pelkkä työnteko sarjan parissa riittänyt.

– Ehkä se on meidän kääntäjien luonteelle ominaista, että olemme mahdottoman uteliaita. Niinpä minäkin halusin tietää Emmerdalesta ja sen tekijöistä enemmän. Halusin myös ehdottomasti päästä vierailemaan sarjan kuvauspaikalla Englannissa. Ajattelin myös, että jos minä haluan, niin ehkä joku muukin haluaa, hän kertoo.

Niin syntyi Suomen Emmerdale Club, joka kerää yhteen Suomen Emmerdale-fanit, ja järjestää tapaamisia myös sarjan brittiläisten fanien kanssa.Suvanto on myös useaan otteeseen toiminut matkanjohtajana, kun suomalaiset fanit ovat käyneet tutustumassa sarjan kuvauspaikkoihin.

Kääntämisen ja klubiemännöinnin lisäksi Suvanto on oli vuosia mukana tekemässä Emmerdalen fanisivuja, ja kirjoitti sarjan faniblogia.

Fanittaminen maksaa vain aikaa

Suvanto kertoo viettäneensä sarjan parissa kaiken vapaa-aikansa ainakin ensimmäisten viiden vuoden ajan, mutta se ei silti tarkoita, etteikö hänellä olisi ollut muutakin elämää.

– Niin tärkeä Emmerdale ei minulle koskaan ole ollut, että peruisin joitakin muita menoja voidakseni vaikka katsoa jonkin tietyn jakson, Suvanto tarkentaa.

– Ja rahaa en juurikaan ole fanittamiseen tuhlannut, toisin kuin eräät, jotka hankkivat itselleen kaiken mahdollisen tarjolla olevan fanikrääsän. Edes matkoihin en ole joutunut käyttämään rahojani, sillä matkanjohtajana olen päässyt matkoille ilmaiseksi, hän huomauttaa.

Kysymykseen, millaisia ihmisiä ovat Emmerdale-fanit, Suvanto ei osaa vastata.

– Klubiimme kuuluu sekä miehiä että naisia, pomoja että duunareita ja kaupunkilaisia että maalaisia, joten mihinkään lokeroon Emmerdale-faneja ei voi laittaa. Yhden yhdistävän tekijän kuitenkin keksin: Emmerdale-fanit arvostavat usein muutenkin brittiläisiä sarjoja enemmän kuin esimerkiksi amerikkalaisia, hän sanoo.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja