EM-sensaatio Wilma Murto pomppaa esiin lajihistorian parhaiden joukossa – asiantuntijalta kovaa puhetta arvokisamitaleista

3:15
EM-kultaa häikäisevällä tavalla voittanut Wilma Murto: "Se on nyt kirjoissa ja kansissa."

Wilma Murron, 24, saavuttama seiväshypyn EM-kultamitali oli sensaatiomainen suoritus. Tilastot kuitenkin osoittavat, että Murrolta on syytä odottaa arvokisamenestystä myös tulevina vuosina. 

Kun Murto kohensi hallussaan olleita SE-lukemia 13 sentillä 485:een keskiviikkona Münchenissä, hän nousi naisten seiväshypyn historiatilastossa 12. sijalle. Tämän kauden rankingissa sijoitus on EM-finaalin jälkeen jaettu kakkospaikka. 

Kautta aikojen maailmanlistalla Murron edellä on siis 11 naista, mutta heistä ainoastaan kuusi kiertää edelleen kisakenttiä. Näistä kuudesta vain yksi on alle kolmekymppinen, 25-vuotias uusiseelantilainen Eliza McCartney. Ensimmäinen Murtoa nuorempi hyppääjä löytyy jaetulta 29. sijalta (Venäjän Polina Knoroz tuloksella 475). 

Murron takana EM-hopeaa ottanut kreikkalainen lajilegenda Aikaterini Stefanidi on 32-vuotias, Slovenian EM-pronssinainen Tina Sutej täyttää syksyllä 34 vuotta. 

Suomalaisella onkin edessään kutkuttavia vuosia, sillä jo ensi kesänä ohjelmassa ovat Budapestin MM-kilpailut, 2024 kilpaillaan Pariisin olympialaisissa sekä Rooman EM-kisoissa ja suvena 2025 on MM-Tokion vuoro. 

MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen allekirjoittaa menestysodotukset. 

– Jos ja kun Murron tulostaso säilyy 480:n päällä, niin sillä taistelee jokaikisessä arvokisassa mitalista, Järvinen linjaa.

Murto olisi ollut EM-finaalin tuloskortillaan Eugenen MM-finaalissa pronssilla, vaikka suoraa vertailua ei voikaan aukottomasti tehdä.  

Järvinen odottaa Murrolta jatkossa ennen kaikkea perustason hilaamista ylemmäs. 

– Jos mietitään ennätysparannuspotentiaalia, niin siinä olisin vähän maltillisempi. Nyt tuli aikamoinen pumpsaus kerralla, niin ei välttämättä tule ihan samanlaista lähitulevaisuudessa.

– Tämä oli piikkikisa. Jos hän saa jatkossa hilattua kauden viiden parhaan kisan keskiarvoa eteenpäin, niin siellä voi tapahtua isompia muutoksia kuin absoluuttisessa ennätyksessä, Järvinen linjaa. 

Korkeintaan 25-vuotiaista hyppääjistä maailmanlistalta nousee Murron lisäksi esiin muun muassa Australian MM-pronssinainen Nina Kennedy (syntynyt 1997).

Yksi kiinnostava nimi on EM-finaalissakin nähty 20-vuotias ranskalainen Marie-Julie Bonnin, joka taivutti kuudenneksi uudella ennätyksellään 455. 

– Hänessä on paljon potentiaalia. Nopea, hyvärunkoinen ja hyvillä perusominaisuuksilla varustettu hyppääjä. Eikä tekniikkakaan huono ollut, Järvinen kehuu.

4:45
Katso finaalin kohokohdat! Wilma Murto taivutti EM-kultaa seiväshypyssä.

Jutun tilastolähde: worldathletics.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja