EM-kisoissa nähty radikaali muutos – suomalainen huipputuomari: "Miksi näin tehdään?"

Timo Furuholm ja Mohammad Al-Emara muistelevat räiskyviä kohtaamisiaan jalkapallokentällä 1:56
Timo Furuholm ja Mohammad Al-Emara muistelevat räiskyviä kohtaamisiaan jalkapallokentällä.

Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi monta kertaa valittu Mohammad Al-Emara on kiinnittänyt huomiota kahteen suureen muutokseen EM-kisojen tuomaritoiminnassa.

Al-Emara on huomannut monivuotisen huippu-tuomariuransa aikana, että pelin vauhti huippujalkapallossa, niin Suomessa kuin ulkomailla, on kasvanut rajusti. Se on vaatinut myös muutoksia erotuomareilta.

– Tuomareiden liikkumiseen kentällä on tullut radikaali muutos. Vielä vähän aikaa sitten tuomarien liikkeissä korostui diagonaalisen liikkumisen ajattelu, että tuomari menee vähän niin kuin kiskoja pitkin, Al-Emara selittää.

– En ole ikinä tajunnut, että miksi näin tehdään. Koska jos pelataan tuolla, niin miksi minun pitäisi olla täällä, Al-Emara sanoo viittoen käsillään eri suuntiin.

Muun muassa lisääntyneen vauhdin myötä ohjeet tuomareille ovat erilaiset.

– Nyt tilanne on muuttunut täysin, että erotuomareille ei ole sellaista tiettyä paikkaa kentällä, vaan viesti on selkeä: Ole siellä, mistä näet, Al-Emara kertoo.

Oikeudenjakajien liikkuminen ei ole ainoa muutos, minkä Al-Emara on huomannut. EM-kisoihin uudistettu sääntö, että tuomareita eivät saa puhutella muut pelaajat kuin joukkueiden kapteenit, Al-Emara on ottanut ilolla vastaan.

– Se on vienyt sellaisen turhan sählingin siitä erotuomarin ympäriltä pois, ja se on jotenkin saanut erotuomarit ulos kuorestaan. Nyt persoonat näkyvät enemmän ja erotuomarin näkökulmasta on tapahtunut enemmän johtamista. Mielestäni tämä on ollut todella hyvä ja toimiva uudistus.

Al-Emara on saanut paljon yhteydenottoja EM-kisojen tuomaritoiminnasta. Suomalainen huipputuomari muistuttaa, että kyseessä on turnaus, ja silloin toimitaan välillä hieman erilailla, kuin esimerkiksi pitkän kauden aikana.

– Muistutus jalkapallokatsojille, että turnaukset, vaikka siellä on samat jalkapallossasäännöt, ne ovat erilaisia tapahtumia verrattuna sellaiseen pitkään sarjaan, missä pitää linjata vähän laajemmin asioita. Jos EM-kisoissa ei annetaan jostain tilanteesta varoitusta, josta esimerkiksi Veikkausliigassa tulee varoitus, niin tuomari ei välttämättä tee virhettä, vaan tulkinnat on erilaisia, pelit ovat erilaisia ja tilanteetkin ovat erilaisia.

Lue myös:

    Uusimmat