Elpyvätkö asuntomarkkinat? Näin Danske ennakoi ensi vuotta

Markkinakorot puolittuvat kahden vuoden aikana, tyypillinen ensiasunnon ostaja säästää satasia kuukaudessa.

Danske Bank arvioi asuntomarkkinoiden vilkastuneen loppuvuonna ja uskoo kehityksen saavan jatkossa lisävauhtia markkinakorkojen laskusta. Dansken asuntomarkkinakatsaus ennakoi, että korot puolittuvat seuraavan kahden vuoden aikana.

Tänä vuonna ensiasunnon ostaneelle korkojen lasku pienentäisi lainanhoitokuluja yli 300 euroa kuussa, jos lainaa on tyypilliset noin 185  000 euroa.

Danske arvioi, että asuntojen hinnat lähtevät ensi vuonna taas nousuun ja kohoavat kaksi prosenttia. Ennuste on hieman alhaisempi kuin aiemmin ennakoitu 2,5 prosentin nousu.

–  Ennustamme, että asuntomarkkina toipuu ensi vuonna. Toipuminen ei kuitenkaan ole tasaista tai yhtä nopeaa kuin vielä syksyllä ennustimme. Kuluttajat hyötyvät laskevista koroista ja talttuneesta inflaatiosta, mutta vastapainona ovat kuluttajien kasvavat huolet työllisyydestä, puntaroi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Jos taantuma osoittautuu odotettua sitkeämmäksi, jää myös asuntomarkkinan kehitys heikommaksi.

Vilkastuuko kysyntä keväällä?

Tänä vuonna asuntomarkkinoiden saldo jää miinuksen puolelle ja hinnat laskevat Dansken arvion mukaan kuusi prosenttia. Nousseet korot ja korkea inflaatio ovat hyydyttäneet asuntokauppaa. Loppuvuonna asuntokauppaan tulee lisävauhtia hallituksen päätöksestä poistaa vuodenvaihteessa ensiasunnon ostajien vapautus varainsiirtoverosta.

–  Olosuhteet asuntokaupan vilkastumiselle paranevat keväällä 2024, jolloin asuntolainojen viitekorkojen ennustetaan laskevan ja varainsiirtovero on uudella, alemmalla tasolla. Asuntokauppa käy keväisin yleensä vilkkaammin, ja patoutunut kysyntä voisi lähteä tuolloin liikkeelle, Kuoppamäki toteaa.

Vuonna 2025 hintoihin on Dansken mukaan luvassa kolmen prosentin nousu. Rakentamisen uutta nousua saadaan vielä odottaa.

Asuntotuotanto on jumahtanut syvään matalasuhdanteeseen vaisun kysynnän, kohonneiden kustannusten ja korkotason johdosta. Danske ennakoi, että asuntotuotanto vilkastuu merkittävästi vasta vuoden 2025 puolella, koska rakentamisen käynnistäminen ja lupaprosessit vievät aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat