Ellinoora pisti Samuli Putron koville tavalla, joka sai tämän lopulta sisuuntumaan: "Se ärsytti minua niin paljon"

Kokenut Samuli Putro teki ensimmäisen yhteisbiisinsä - näin syntyi Putron ja Ellinooran Osuma-hitti 16:48
Kokenut Samuli Putro teki ensimmäisen yhteisbiisinsä – näin syntyi Putron ja Ellinooran Osuma-hitti

Samuli Putro myöntää hänen ja Ellinooran myös vääntäneen Osuma-kappaleensa sanoituksista, vaikka yhteistyö sujuikin hyvin.

Tänä vuonna 30-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä Samuli Putro  teki alkuvuodesta jotain itselleen täysin uutta: uransa ensimmäisen yhteisbiisin Osuma, joka syntyi yhdessä Ellinooran  kanssa. 

Putro kertoi tiistaina 12. maaliskuuta Viiden jälkeen  -ohjelman haastattelussa yhteistyön olleen hedelmällistä, mutta toisaalta kappaletta tehdessä "kyllä myös väännettiin". 

– Se oli yhteistyö, jossa oikeastaan mukavinta minulle oli se, että minulla oli se kokemus siitä, että Ellinoora oli nimenomaan se, joka ei myöskään päästänyt minua helpolla, vaan hän vaati lisää ja lisää siihen pisteeseen asti, että oli itse tyytyväinen. 

Muusikon mukaan hän oli jo kertaalleen linjannut, että kappaleen kertosäkeen viimeinen riimi oli hänen mielestään hyvä, eikä siihen pitäisi enää kajota. Ellinoora oli kuitenkin Putron mukaan kyseenalaistanut asian, mikä oli puolestaan jäänyt kalvamaan Putron mieltä. 

– Sanoin, että en kirjoita enää uudestaan, tämä on tosi hyvä, mikä tässä on. Mutta se ärsytti minua niin paljon, että keikkareissulla, kun ajetaan jostain Lieksasta Kajaaniin yöllä, niin se rupesi ärsyttämään minua niin paljon, että kirjoitin sen viimeisen lainin. 

– Se johti siihen tilanteeseen, että minun piti hotellihuoneessa aamulla tehdä siitä ikään kuin kitarademo puhelimelleni niin, että laitan sen eteenpäin, että voisiko tämä nyt kelvata. Ja Ellinoora vastasi, että tämä kelpaa tosi hyvin: nuoli piti ratansa, se oli osuma. 

Putron mukaan hän on usein urallaan kappaleita kirjoittaessaan törmännyt tilanteeseen, jolloin on kokenut, ettei ole tyytyväinen tuotokseensa. Hänen kertomansa mukaan hän itse usein "tyytyisi liian vähään". 

Läpi uransa hänellä on kuitenkin ollut ympärillään niitä ihmisiä, jotka ovat haastaneet hänen ajatteluaan ja luovaa prosessiaan ja vaatineet enemmän. Tässä tapauksessa se oli Ellinoora. 

– Kyllä kirjoittajat tarvitsevat kannustusta. Minulla on ollut Venla Rossi, Ronja Salmi, Pekka Ruuska... Minulla on ollut monenlaisia tekstieditoreja, ihan sillä tavalla, että olen pyytänyt apua: voitko sanoa, mikä tässä on vikana, en tunnista itse sitä. Kirjoittajat ovat sellaisia: menevät suppuun ja menevät tavallaan sisään siihen omaan tekstiinsä, eivätkä enää oikein sillä lailla näe metsää puilta, niin kuin tavataan sanoa.

Putro on muun muassa kertonut, että hänen yksi tunnetuimmista kappaleistaan Olet puolisoni nyt olisi saattanut jäädä julkaisematta, mikäli se hänestä olisi ollut kiinni. 

– En uskonut (sen) aiheeseen. Olin siinä kohtaa vielä jostain syystä niin siinä ajatuksessa, että kevyt musiikki ja rock-musiikki varsinkin olisivat tavallaan jotenkin nuorempien ihmisten musiikkia. En ymmärtänyt sitä asiaa, että tottahan nuoremmatkin ihmiset ymmärtävät vanhempien ihmisten elämää. 

– Tai en ymmärtänyt sitä asiaa ollenkaan, tämä on jälkikäteen spekulaatiota, että hyvinkin monen nuoren ihmisen haave olisi löytää parisuhde, joka kestäisi läpi elämän. Puoliso kertoo sellaisesta parisuhteesta. En vain nähnyt sitä potentiaalia, mutta ei se ollut ensimmäinen kerta. 

Olet puolisoni nyt -kappaleen lisäksi Putro ei kertomansa mukaan aikoinaan nähnyt potentiaalia myöskään Zen Cafen hittikappaleessa Todella kaunis tai soolosinglestään Ilmasta tehtyjä. Varsinkin jälkimmäisen kohdalla Putro oli harannut ankarasti vastaan ja ollut voimakkaasti sitä mieltä, ettei se ollut oikea singlevalinta hänen levyltään. Toisin kuitenkin kävi. 

– Minulla ei koskaan ole ollut minkäänlaista hittikorvaa, ja herran kiitos, että muilla on ollut, singlevalintojen suhteen. 

Putron taiteilijajuhlan myötä on uumoiltu sitä, olisiko vuonna 2007 tauolla jäänyt Zen Cafe tekemässä paluun. Näin ei Putron mukaan kuitenkaan ole tapahtumassa. 

Viiden jälkeen -haastatteluun Putro oli saapunut reippaasti etuajassa ja mennyt tappamaan aikaa läheiseen kuppilaan. Istuessaan siellä hän oli havainnut kadulla viereisellä suojatiellä hyvin tutun hahmon. 

– Tunnistin siitä väkijoukosta yhden ihmisen ihan pelkästään sen ryhdistä ja tavasta kävellä, ja se oli Kari Nylander (Zen Cafen basisti), vanhin kaverini Raahesta. Meinasin laittaa sille viestiä, että hei, näen sinut, tai ottaa kuvan, mutta sitten ajattelin, että en laita sille viestiä, vaan katselen sitä, kun hän lähti kävelemään kohti Kalliota. 

– Tiedän tosi tarkkaan sen, miltä näyttää se, kun Kari Nylander kävelee, tiedän tosi tarkkaan sen, millaista hänen vieressään on kävellä. Olen kävellyt tämän kaupungin katuja hänen vieressään tosi paljon. Ja se tuntuu ihan älyvapaan hyvältä ja lämpimältä, tuntui nähdä se ikkunasta käsin. Se, että täytyykö meidän enää vierekkäin kävellä, on toinen kysymys. 

Putro myönsi myös toisaalta pelkäävänsä sitä, että jotain saattaisi rikkoutua hänen, Nylanderin ja rumpali Pete Parkkosen suhteessa, mikäli he tekisivät vielä paluun Zen Cafena. 

– Tottakai pelkään sellaisia asioita. Asiat eivät menneet liian pitkälle huonossa mielessä. Kyllä minua pelottaa. Toivoisin, että ihmissuhteet pysyisivät läpi elämän, parisuhteethan nyt eivät ole näyttäneet pysyvän, mutta jos ihmissuhteet, ystävyyssuhteet pysyisivät, niin olisi se isompi voitto, kuin se voitto, mikä näkyisi pankkitilillä comebackin jälkeen. 

Haastattelun näet kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat