Mainos

Elintarvikepomo: Halpa Putin-juusto kääntyy vielä kuluttajia vastaan

Venäjän tuontikieltoon joutuneet ja nyt Suomessa alennuksella myytävät juustot kääntyvät vielä kuluttajia vastaan, varoittaa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen. Hän epäilee, että kohta muualta Euroopasta vyöryy tänne lisää halpoja pakote-elintarvikkeita.

- Halpat elintarvikkeet aiheuttavat markkinahäiriön: muut juustot eivät käy kaupaksi, mikä taas tietää ongelmia pienissä juustoloissa ja sekä juuston kanssa kilpailevia leikkeleita valmistavissa yrityksissä, Juutinen sanoi MTV Uutisten Uutislivessä tänään.

- Pienien juuston- ja makkaranvalmistajien tuotteisiin on sitten ehkä tulossa hintojen korotus.

Muuallakin liikaa Putin-juustoja

Lisäksi muut maat dumppaavat Venäjän pakotelistalle joutuneita tuotteitaan markkinoille.

- Pakotteet koskettavat kaikkia EU-maita. Saksassa, Liettuassa, Hollannissa ja Tanskassa on isoja ylijäämiä ja on vaarana, että sitä myydään sinne, missä tilaa vain on.

Suomen elintarviketeollisuus yrittää yhdessä Finpron ja Team Finland -vientiohjelman avulla löytää uusia kasvualueita muun muassa Aasiasta. Suomen nykyinen 1,6 miljardin euron elintarvikevienti on tarkoitus tuplata viiden vuoden aikana.

Pk-sektorin yrittäjät tuntevat viennin vaikeuden. Uutislivessä kuultiin kahta Herkkujen Suomi -tapahtumassa Helsingissä haastateltua yrittäjää.

- Viennin käynnistäminen on kaikin puolin kallista ja työllistävää. Siinä tarvitsee esimerkiksi uudet pakkaukset ja varmuuden siitä, että markkina on riittävän suuri. Apua tarvittaisiin koemarkkinoinnissa, sillä pienen yrityksen resurssit ei kerta kaikkiaan riitä, Linseedin hallituksen puheenjohtaja Heikki Lahti-Kala sanoi.

- Täytyy olla hyvä tuote. Ja sitten täytyy löytää kontakteja. Jos löytää jonkun, joka jo vie, eli yhteistyössä muiden kanssa. Jos menee itse edellä, siinä on aika lailla kurssittamista ja opettelemista, Pirjon Pakarin yrittäjä Hannu Malmivaara totesi.

Suosimalla suomalaista lisää työtä

Suomalaisen Työn Liiton laskelmien mukaan Suomeen syntyisi 10 000 uutta työpaikaka, jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita.

- Yhden elintarviketeollisuuden työpaikan heijastusvaikutus muuhun yhteiskuntaan on neljä työpaikkaa, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Juutinen laskee ja lähettää terveisiä Brysseliin:

- Nyt tarvitaan nopeita päätöksiä, miten raaka-ainevirtaa voidaan ohjata pois Euroopan markkinoilta. Siihen tarvitaan EU:n tukea.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.