Elintärkeä lista: Näin varustaudut ennalta tulipaloon

Jokaisella meistä on kotonamme lähestulkoon koko irtain omaisuutemme: vaatteita, huonekaluja, tärkeitä papereita ja valokuvia, rakkaita esineitä ja kasapäin muistoja. Kun koti tuhoutuu tulipalossa, koko elämän joutuu aloittamaan alusta.

Suomessa sattuu vuosittain 6000–7000 rakennuspaloa. Paloissa kuolee keskimäärin 87 ihmistä joka vuosi, ja yli 95 prosenttia kuolemaan johtavista tulipaloista syttyy asuinympäristössä. Vaikka tulipalon sattuminen omassa kodissa saattaakin tuntua epätodennäköiseltä, siihen on kuitenkin viisasta varautua ennalta.

– Kun hiukan miettii ennakkoon, mitä tulipalon sattuessa tulee tehdä, ja hankkii kotiin sammutusvälineistöä, ollaan jo pitkällä, toteaa toimitusjohtaja Johan Lindström Falckista.

Kuolemaan johtavien tulipalojen yleisimmät syttymissyyt ovat tupakointi, tahallinen sytyttäminen, huolimattomuus tulenkäytössä sekä vika sähkölaitteessa. Noin neljäsosassa paloista syttymissyy jää selvittämättä.

Varusta koti kunnolla

Mahdolliseen tulipaloon on hyvä varautua hankkimalla kotiin sekä palovaroittimia että sammutusvälineitä. Vaikka valtaosassa kodeista on palovaroitin, sitä ei ole välttämättä sijoitettu oikein tai se ei ole toimintakunnossa. Lindströmin mukaan hyödyllinen hankita kotiin olisi myös häkävaroitin, sillä puolet tulipaloissa sattuneista kuolemantapauksista johtuu nimenomaan häästä.

Kotiin on hyvä hankkia myös alkusammutusvälineitä, esimerkiksi jauhesammutin ja sammutuspeitto. Oikea säilytyspaikka sammutusvälineille ei ole komeron perällä, vaan niiden pitää olla helposti saatavilla tulipalon sattuessa. Välineiden käyttöä olisi myös hyvä opetella etukäteen koko perheen voimin – tosipaikan tullessa ei harjoituksille olekaan aikaa. Tulipaloon kannattaa varautua myös huolehtimalla vakuutuksista ja listaamalla talossa oleva omaisuus.

Sammuta vai pelastaudu?

Jos kotona sattuu tulipalo, sitä voi yrittää sammuttaa itse – jos kyseessä on pieni palo. Suuremman palon sattuessa on tärkeintä pelastautua huoneistosta mahdollisimman pian, ja hälyttää palokunta paikalle.

– Esimerkiksi sähköpalot leviävät todella nopeasti, joten niitä ei kannata yrittää sammuttaa itse, vaan asunnosta poistutaan heti. Palamisessa syntynyt häkä on täysin hajutonta, ja se voi tappaa jo parissa minuutissa, muistuttaa Lindström.

Muistilista: Näin varaudut etukäteen

1. Älä säilytä ylimääräistä tavaraa sähkölaitteiden, hellan, lämpöpattereiden tai kiukaan lähellä, äläkä jätä sähkölaitteita päälle yksin.
2. Pidä sähkölaitteet kunnossa ja pölyttöminä, ja poista vialliset laitteet käytöstä. Sähkölaitteeseen tullut tekninen vika on useimmiten syynä sähköpalon syttymiseen.
3. Pidä kulku vapaana sulaketaululle, jotta saat nopeasti sähköt kytkettyä pois päältä tilanteen vaatiessa. Neuvo myös muille perheenjäsenille päävirtakatkaisijan paikka.
4. Ole varovainen tulen kanssa äläkä jätä sitä vartioimatta. Esimerkiksi kynttilät saattavat kaatua tai tuli voi tarttua ikkunaverhoihin. Myös kynttiläkoristeet syttyvät yllättävän helposti.
5. Muista säännöllinen nuohous, jos kotona on tulisijoja. Tarkista, kuuluuko alueesi piirinuohouksen piiriin, sillä vakuutusyhtiö voi edellyttää tietyn nuohoajan käyttöä.
6. Varusta kotisi riittävällä määrällä oikein sijoitettuja palo- ja häkävaroittimia. Hanki myös alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä.
7. Mieti etukäteen kodin riskitekijät ja suunnittele, mitä kautta kodista pääsee pelastautumaan tulipalon sattuessa. Kaksikerroksisissa taloissa on tärkeää huolehtia siitä, että koko perhe – myös lapset – pääsee yläkerrasta ulos nopeasti ja turvallisesti. Muista tarkastaa palotikkaiden kunto riittävän usein.
8. Huolehdi siitä, että myös perheen pienimmät tietävät, miten heidän pitää toimia tulipalon sattuessa. Esimerkiksi poistumista voi harjoitella leikin kautta.
9. Laadi kodin arvokkaimmasta omaisuudesta lista, tallenna se muistitikulle ja vie esimerkiksi työpaikalle säilytettäväksi.
10. Pidä vakuutukset kunnossa ja tutustu vakuutusyhtiön suojeluohjeisiin.

Jokakoti / MTV3

Lähde: Falck

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja