Mainos

Elinkautisvankeja vapautettu vuoden aikana ennätysvähän

Elinkautisvankien vapauttaminen on tyrehtynyt sen jälkeen, kun vapautuville vangeille tehtävät vaarallisuuden arvioinnit tulivat lakisääteisiksi.

Lakiuudistus on ollut voimassa nyt vuoden. MTV3 Uutisten selvityksen mukaan vain yksi riskiarvioinnin läpi käynyt vanki on voitu vapauttaa.

– Riskiarvioinnissa kootaan faktat yhteen koko ihmisen elämänkaaren ajalta, psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma kertoo.

Aiempina vuosina vapautettuja on ollut neljästä yhdeksään, mutta nyt vapauteen päässeitä on vain kaksi. Vain yksi on vuoden aikana päässyt vapaaksi vaarallisuusarvion jälkeen. Hylättyjä pyyntöjä on ollut kahtena viime vuonna runsaasti, ja tänä vuonna hylkäysprosentti on ollut ennätyskorkea.

"Ilmiö on todennäköisesti tilapäinen"

– Hyvin todennäköinen syy tilapäiseen tyrehtymiseen on se, että laki tuli voimaan 2011, jolloin saatoimme aloittaa tämän toiminnan. Mutta jostain syystä hovioikeus säästi koko vuoden tapaukset meille. Eli siinä näyttää syntyneen yhdeksän kuukauden viive ja sitten näiden meidän tutkimiemme tapausten käsittely on edennyt hitaasti, Lauerma sanoo.

Lauerman mielestä vaarallisuusarviointia pitäisi kehittää siten, että kaikkein vaarallisimmat tapaukset tunnistettaisiin ja pidettäisiin visusti kiven sisässä. Heitä on Suomessa muutama.

Elinkautinen tuomio ei suinkaan ole Suomessa nimensä veroinen, vaan keskimäärin 14,5 vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.