Mainos

Elias pyysi Niinistöltä kirjeellä apua ilmastonmuutokseen: Presidentti ja Lennu vastasivat pojan 6-vuotispäivänä – "Melkoinen yllätys"

Maailman tilanteesta huolissaan oleva tamperelainen Elias Järvenpää, 6, lähetti alkuvuodesta avunpyyntökirjeen presidentti Sauli Niinistölle.

Pojan yllätykseksi pari viikkoa sitten, Eliaksen syntymäpäivänä, postiluukkuun kilahti vastaus, jonka lähettäjäksi oli merkitty presidentin lisäksi Lennu-koira. Kirjeestä kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Eliaksen isä Tuomas Järvenpää kertoo MTV Uutisille, että presidentiltä tullut kirje on kotona esillä keittiössä.

– Tällä hetkellä kirje on jääkaapin ovessa kiinni magneetilla. Kai se jonnekin talteen siitä pitäisi laittaa, hän tuumailee.


Kirje ja siitä tehty Facebook-päivitys ovat ymmärrettävästi herättäneet paljon huomiota. Siitä poika ei isän mukaan ole moksiskaan.

– Poika on suhtautunut julkisuuteen kylmänviileästi ja kommentit ovat luokkaa "aha", eli aika rennosti on ottanut.

Kirje lähti presidentille jo tammikuussa

Presidentille tammikuussa lähettämässään kirjeessä Elias kirjoitti olevansa esikoulua käyvä kuusivuotias rumpali.

– Olen huolissani maailmastamme ja Suomesta. Kukaan tässä maailmassa ei varmaan halua, että siellä ei saa happea, kun siellä on niin paljon saasteita. Mitä jokainen suomalainen voi tehdä estääkseen tai edes hidastaakseen ilmastonmuutosta? Olen itse ajatellut, että monien pitäisi ostaa sähköautot, mutta ne ovat kovin kalliita.

– Olisiko mahdollista, että voisit pyytää Amerikan presidentiltä apua tai aivan sama miltä presidentiltä, mutta vain joltain niistä?

Eliaksen saamassa vastauksessa presidentti Niinistö muun muassa kirjoitti olevansa pojan kanssa huolissaan samoista asioista.

– Olen pyrkinyt vähentämään sähkön käyttöä kotona ja kiinnitän huomiota myös ruokahävikin vähentämiseen. Roskiin heitetyn ruuan aiheuttamat päästöt ovat suuret, presidentti kirjoittaa.

– Käytännön tasolla ympäristöä koskevien toimenpiteiden ja lakien valmistelu kuuluu ympäristöministeriölle, presidentillä ei oikein toimivaltaa näissä asioissa ole. Ehkäpä voisit lähettää ajatuksiasi myös ympäristöministerille?

Vastaus oli syntymäpäivän kohokohta

Vastauskirje tuli isän mukaan Eliakselle suurena yllätyksenä.

– Ei hän kyllä yhtään odottanut vastausta ja olimme jo miettineetkin, että tuskin mitään vastausta tulee. Asia oli unohtunut ja yllätys oli melkoinen, kun kirje sattui tulemaan vielä hänen syntymäpäivänään.

Tuomas Järvenpää kertoo, että presidentiltä tullut kirje ei kuulemma ollut noussut ainakaan vielä tänään maanantaina puheenaiheeksi päiväkodissa.

– Ehkä sitten myöhemmin viikolla, mutta ei ainakaan vielä.

Isä kuvailee Eliaksen selvittävän itse asioita ja olevan kiinnostunut ihan kaikesta, siinä mukana myös ympäristöstä ja yhteiskunnallisista asioista.

– Me vanhemmatkaan emme ole mitään viherihmisiä. Elias kuitenkin edustaa sukupolvea, joka on enemmän hereillä näissä asioissa ja tässä tulee itsekin opittua häneltä kaikenlaista.

Isä arvelee, että kirjeessä mainituista asioista on puhuttu varmasti esikoulussa. Perheessä katsotaan myös uutisiakin jonkin verran.

– Tällä hetkellä ei ole uusia kirjeitä suunnitteilla, vaan nyt kiinnostavat muut asiat. Elias on kova musiikkimies ja harjoittelee rumpujen soittoa. Hän opiskelee myös englantia kovasti.

Mahtaako siis tuokion kuluttua lähteä kirjeitä kansainvälisille päättäjille?

– Siihen on kohta kaikki valmiudet kyllä, isä sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.